- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, ca in Caragiale: Se scumpeste, ba nu. TVA creste, leul cade. A vazut cineva reforma?

29 Jun, 00:00 • razvan.codorean
"Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!" Politicienii, oamenii de afaceri, analistii si specialistii de toate felurile demonstreaza ca n-avem motive de plictiseala. Evenimentele, declaratiile, reactiile se succed cu o viteza demna de o piesa in stilul lui nenea Iancu. Din pacate, e vorba de un spectacol pentru care vom plati din ce in ce mai mult.
Romania, ca in Caragiale: Se scumpeste, ba nu. TVA creste, leul cade. A vazut cineva reforma?

Sambata, in absenta altor masuri anti-criza, primul ministru a anuntat majorarea TVA de la 19% la 24%. Instantaneu, mediul de afaceri a luat foc.

”Cum se va aplica majorarea nu stie nimeni. La fel, si celelalte masuri din ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal”, a declarat, luni, consultantul fiscal Gabriel Biris.

Guvernul a modificat Codul Fiscal de la 1 iulie (vedeti aici detalii) fara a publica si normele de aplicare. Acestea vor veni abia in 30 de zile. Pana atunci, se va lucra dupa ureche, spun specialistii.

”Majorarea de TVA a fost anuntata foarte din scurt. S-a discutat despre acest lucru, dar sa o pui in aplicare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial este extrem de dificil”, a spus Angela Rosca, managing partner la Taxhouse. Facturile trebuie modificate, iar casele de marcat recalibrate, ceea ce implica noi calcule in bugetele firmelor.

Marius Stancescu, presedintele grupului de firme Riff Holding, specializate in consultanta, crede ca, dincolo de lamentari, economia va supravietui TVA-ului.

”Contabilii romani s-au obisnuit sa lucreze de pe o zi pe alta, sa se confrunte cu modificari fiscale peste noapte, asa ca nu vor fi probleme”, a afirmat Stancescu.

”Daca ma intrebati de cursul normal al modificarilor, ce sa va zic? In mod normal, orice modificare a Codului Fiscal ar trebui anuntata cu 6 luni inainte de a fi pusa in practica. Insa suntem in Romania, daca nu stiati”, a adaugat acesta.

Cresc sau nu preturile?

Cu TVA-ul e deja clar. De la 1 iulie, ne vom putea ”lauda” ca avem printre cele mai mari cote de TVA din Europa. Ungurii au un nivel mai mare, de 25%. Dar la noi a crescut cel mai tare in acest an.

Pe langa performante, importante sunt consecintele. Unii spun ca preturile vor creste si vizate sunt, in primul rand, alimentele, unde vestile primite de la producatori sunt cele anticipate.

Vor creste preturile cu 5% pana la 10%. Cel putin”, spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, patronatul din industria alimentara. Rezultatul? Va scadea consumul, iar multe firme vor da faliment, sau vor lucra la negru.

”Lumea o sa cumpere tot mai mult de la botul calului, din remorca, ca va fi mai ieftin. De la magazin vor fi tot mai putini cei care isi vor permite”, sustine Minea.

Si cum o problema nu vine niciodata singura, deprecierea leului va contribui si ea la cresterea preturilor. ”Produsele de import se vor scumpi cu minim 7-8%. Asta doar in prima faza. Daca leul va continua sa se deprecieze, vom servi inflatie pe paine”, spune Marius Stancescu, presedintele Riff Holding.

Nu toata lumea merge pe ideea scumpirilor. ”Sa presupunem ca guvernul decide cresterea TVA nu la 24%, ci la 100%, ba chiar la 1.000%. Ce credeti ca se va intampla? Credeti ca firmele vor pasa taxa in carca clientilor finali? Bineinteles ca nu, consecinta ar fi colapsul total al economiei”, spune analistul economic Bogdan Glavan, pe blogul sau.

Nici Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), nu pare convins ca preturile vor creste brusc. ”La cat s-a redus consumul si luand in calcul reducerea salariilor din sectorul bugetar, nu cred ca firmele isi vor permite sa arunce prea mult in pret”, spune Vasilescu. ”Ar putea fi o crestere, insa destul de temperata”, a declarat consilierul.

Si atunci care este efectul TVA? Glavan se asteapta ca aceasta crestere de TVA sa o primim ca pe un veritabil impozit pe venit. ”Afacerile fiindu-le descurajate, patronii isi vor restrange activitatea: vor cumpara mai putine input-uri, de exemplu vor angaja mai putina forta de munca sau vor reduce salariile. Astfel, cererea pentru produse intermediare si pentru factorii de productie din care sunt fabricate acestea scade, diminuand corespunzator remunerarea factorilor. Observam asadar ca TVA actioneaza ca un veritabil impozit pe venit”, a explicat analistul economic.

Leul, intre temerile investitorilor si ”balariile” lui Radulescu

Dincolo de posibilele efecte ale majorarii TVA pe care le vom cuantifica de luna viitoare, decizia Guvernului Boc s-a resimtit in piata valutara. Leul a luat-o prin ”balarii”, dupa cum estima Eugen Radulescu, director in cadrul BNR.

A gresit Radulescu cand s-a apucat sambata sa spuna ca euro ar putea ajunge la 6-7 lei? A facut o gafa sau o predictie bazata pe considerente economice?

”Au fost unii care au spus ca trebuie sa-mi dau demisia. De ce sa o fac? Mi-am exprimat o parere de economist”, a declarat Radulescu.

”Suntem destul de departe de ceea ce spuneam. Prima conditie pentru a pastra echilibrele este sa pastram acordul cu Fondul. Iar asta se intampla din majorarea TVA. Nu stiu daca ar veni alt guvern, daca ar putea gasi altceva. Din palarie, de oriunde”, a mai declarat directorul BNR.

Efectele declaratiilor sale privind leul? Moneda s-a depreciat la minimul istoric de 4,32 lei/euro. Ce va urma? Acelasi Eugen Radulescu estima luni ca ar putea urma si alte turbulente in evolutia leului.

Analistii spun ca astfel de semnale nu fac altceva decat sa puna paie pe foc.
Declaratia lui Eugen Radulescu este uluitoare, este fantasmagorica, o baliverna emotionala. Iesirea lui Radulescu este extrem de nepotrivita cu statutul sau de director al BNR. M-as fi asteptat sa fie sanctionat”, a spus consultantul Bogdan Baltazar.

Dincolo de acuze, situatia e cat se poate de clara. Leul continua sa se deprecieze si nu este exclus ca marti sa asistam la un nou record istoric. Ce face BNR intre timp? Dealerii spun ca, pana la urma, va interveni in piata. Intrebarea este insa la ce curs?

Patronatele intreaba unde sunt reformele

Leul se depreciaza, preturile cresc. Ce face insa guvernul Boc pentru a opri tavalugu? Preocupat sa puna in practica noile taxe si impozite, sa stoarca economia, premierul pare sa fi uitat ca, pentru a avea de unde sa adune taxe, trebuie sa stimuleze economia.

TVA plateste toata lumea, de la bebelusi la pensionari. Intrebarea este ce fac guvernantii ca sa ajute mediul de afaceri sa poata sa suporte taxele astea. Va spun eu. Nimic. Nu stiu decat sa puna taxe si nimic altceva”, spune Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al patronatului Conpirom.

El se teme ca guvernul Boc ar putea veni in curand cu un plan C, care sa includa si cresterea cotei unice de impozitare. ”Daca mergem in ritmul asta, vom ajunge si aici”, avertizeaza Agathon.

Ce solutii propune mediul de afaceri? Sunt foarte multe, insa neluate in seama pana acum. Una dintre cele mai importante ar fi reducerea fiscalitatii pe piata muncii.

”Spuneti-mi un patron care angajeaza personal ca sa plateasca taxe la stat. Daca nu il ajuti sa angajeze oameni, de ce ar face-o? Eu, unul, am deschis o afacere ca sa fac profit, nu ca sa angajez oameni si sa fac protectie sociala”, a declarat recent Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta si al companiei Angst.