- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania se afla pe locul 38 pe harta globala a marilor retaileri

24 Mar, 18:30 • Redactia DailyBusiness
Romania este plasata pe locul 38 din 61, inaintea vecinilor bulgari si ucrainieni, in clasamentul mondial dupa prezenta celor mai importanti 250 de retaileri, realizat de agentia imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).
Romania se afla pe locul 38 pe harta globala a marilor retaileri

Studiul CBRE, dat publicitatii luni, arata ca in Romania activeaza circa 20% din cele 250 de companii de retail internationale analizate.

Marea Britanie ocupa prima pozitie in ierarhia tarilor cu cel mai mare grad de penetrare al retailerilor internationali, cu o prezenta de 55% a retailerilor analizati, fiind urmata de Spania, cu un procent de 51%.

Dintre statele din regiunea central si est-europeana, Polonia, cu 35%, Cehia, cu circa 33%, si Ungaria, cu 27%, se pozitioneaza inaintea Romaniei, pe locurile 16, 22, respectiv 27.

In schimb, Bulgaria, cu o prezenta a doar 15% din retailerii analizati, se afla dupa Romania, pe pozitia 49, la fel ca Slovacia si Ucraina (ambele cu peste 15%), pe locurile 43 si 45.

La nivel regional, cea mai redusa prezenta a retailerilor s-a inregistrat in Estonia, unde activeaza doar 10% dintre firmele luate in calcul.

In clasamentul global, imediat dupa Romania se plaseaza in ordine Norvegia, Luxemburg, Finlanda si Brazilia.

La realizarea topului, CBRE a inclus 61 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific si America si a analizat activitatea retailerilor straini pe aceste piete, nu si pe cea a companiilor locale de profil.

Clasamentul primelor zece tari este dominat de state europene, dupa Marea Britanie si Spania plasandu-se Franta (47%), Germania (46%), Italia (45%), Elvetia (42%) si Austria (42%).
Pozitia opt este ocupata de Emiratele Arabe Unite (41%), urmate de China (40%) si Rusia (sub 40%).

Cu sediul la Los Angeles, CB Richard Ellis are peste 300 de birouri in 50 de tari si 29.000 de angajati in intreaga lume.

Compania de servicii imobiliare a reintrat pe piata din Romania in februarie, prin achizitia uneia dintre cele mai mari firme romanesti de profil, Eurisko Consulting, in urma unei tranzactii de 35 milioane dolari.