- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, Ucraina si Bulgaria si-a putea mari recolta de cereale cu 70% in 2008

25 Apr, 15:15 • Redactia DailyBusiness
Romania, Ucraina si Bulgaria ar trebui sa-si mareasca recoltele de cereale cu 70% in acest an, existand un potential de export pentru Romania de 1 milion de tone pentru partenerii traditionali ca Orientul Mijlociu, Egipt si Turcia, conform unei analize Reuters citate de NewsIn.
Romania, Ucraina si Bulgaria si-a putea mari recolta de cereale cu 70% in 2008

In Romania, recolta de cereale in anul 2007 a fost de sub 7,5 milioane de tone.

Pe fondul conditiilor meteorologice favorabile din acest an, productia in Romania la hectar ar trebui sa isi revina dupa ce a atins un minim al ultimilor patru ani in 2007, permitand recoltei de grau sa ajunga la un nivel de 7 milioane de tone, de peste doua ori mai mare decat cea de anul trecut, conform sursei citate.

Totusi, comerciantii considera ca s-ar putea ca Romania sa nu fie capabila sa revina atat de puternic pe pietele de export si sa isi livreze intregul surplus, deoarece fermierii ar putea sa ezite sa-si vanda cerealele, in incercarea de a strange rezerve dupa seceta de anul trecut.

In Ucraina, analistii si oficialii estimeaza o recolta de cereale in crestere puternica, pana la 38-40 milioane tone, fata de 29,3 milioane tone in 2007. Circa 90% din suprafetele din suprafetele cultivate de grau erau favorabile, la sfarsitul iernii, unei recolte bogate.

Bulgaria estimeaza ca recolta sa de grau va urca la 3,5-4 milioane tone, fata de 2,4 milioane tone anul trecut, a declarat Svetla Bacivarova, ministrul adjunct al agriculturii.