- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări

12 Dec, 23:12 • Russo George
Românii ale căror acte de identitate sunt pe cale să expire trebuie să știe că trebuie să își reînnoiască urgent documentele, în caz contrar riscând ca băncile să le blocheze conturile, până la emiterea unui nou buletin.
Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări

Totuşi, băncile au obligaţia şi deja au început să trimită mesaje clienților ale căror acte de identitate se apropie de data expirării, prin care sunt înștiințați că le poate fi blocat accesul la cont în cazul în care depășesc data expirării și nu au încă un nou act valid.

Acest nou context face esențială planificarea din timp a reînnoirii actelor de identitate, mai ales că în unele zone, cum ar fi Sectorul 4 din București, procesul de eliberare a noilor documente a fost digitalizat, timpul necesar pentru obținerea unui nou act de identitate mărindu-se astfel considerabil, deşi procesul este mult simplificat. De exemplu, durata dintre programarea online și depunerea efectivă a actelor poate ajunge la o lună.

În plus, trebuie luat în calcul timpul de așteptare pentru eliberarea noului act de identitate, care poate fi de minim 10 zile lucrătoare. Prin urmare, pentru a evita blocarea conturilor, românii trebuie să inițieze procedurile de reînnoire a actelor cu cel puțin o lună și jumătate, dacă nu chiar două luni înainte de data expirării.

Digitalizarea întârzie emiterea noilor acte de identitate

Procesul de digitalizare, menit să simplifice procedurile administrative, pare să fi avut un efect contrar în unele cazuri. În Sectorul 4, de exemplu, eliminarea cozilor la ghișee prin introducerea programărilor online a dus, paradoxal, la prelungirea timpului de așteptare pentru reînnoirea actelor de identitate, potrivit Monden.ro.

Deși Primăria Sectorului 4 a indicat posibilitatea depunerii unei solicitări de urgență pentru eliberarea actelor de identitate fără o programare inițială, detalii despre cum anume se poate proceda în aceste situații sunt vagi și insuficiente pentru publicul larg.

Pentru a evita neplăcerile asociate cu blocarea conturilor bancare, românii sunt sfătuiți să își monitorizeze cu atenție data de expirare a actelor de identitate și să inițieze procedurile de reînnoire cu suficient timp în avans.

Este esențial ca cetățenii să solicite informații actualizate de la autoritățile locale și să ceară clarificări privind procedurile de urgență, pentru a naviga eficient în acest nou peisaj legislativ și administrativ.

Citeşte şi: Pilonul II de pensii va fi de neatins! Nicolae Ciucă a afirmat că este o asumare la nivel de coaliție și o creștere a contribuției cu un procent, de la 1 ianuarie 2024!