Finante-Banci

Schimbari in bine: „Nu exista semne ale unei crize a creditarii”

11 Apr, 00:05 • adrian.mihaltianu
Atitudinea managerilor din Europa Centrala si de Est  si din Austria s-a schimbat in bine fata de perioada de iarna. Analistii Raiffeisen Research resping ideea ca regiunea va fi lovita puternic de un fenomen de reducere a gradului de indatorare a sectorului bancar vest-european.
Schimbari in bine: Nu exista semne ale unei crize a creditarii

„Consideram ca nu exista nici un semn al unei crize a creditarii in Comunitatea Statelor Independente (CSI)  si Europa Centrala (EC), cu exceptia Ungariei”, a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).

„Nu poate fi pus la indoiala faptul ca vor exista provocari in cateva tari din Europa de Sud-Est (ESE), cum ar fi o crestere redusa a volumului de credite si o crestere a creditelor neperformante. Cu toate acestea, [b]depozitele raman la niveluri sanatoase in toate tarile Europei Centrale si de Est (ECE)[/b]. In consecinta, rapoartele credite-depozite au cunoscut o tendinta descrescatoare in majoritatea tarilor ECE in ultimele 9-12 luni”, adauga analistul-sef.

In plus, expertul se asteapta la stabilizarea ratelor creditelor neperformante in sectoarele bancare cele mai solide: Polonia, Rusia, Republica Ceha si Slovacia.

[b] ECE, zona de crestere a Europei[/b]

Conform Raiffeisen Research, imbunatatirea perspectivelor economice ale Germaniei, de departe cea mai importanta destinatie a exporturilor tarilor din ECE, a fost principalul motiv pentru cresterea previziunilor legate de PIB.

„In momentul de fata, [b]criza datoriei suverane din Europa nu pare sa afecteze tarile Europei Centrale si de Est[/b]”, a spus Brezinschek.

Analistul-sef se asteapta ca ECE in ansamblul sau sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2,6 procente in 2012, in crestere fata de cele 2% estimate in decembrie. „Tinand cont de faptul ca PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,5 procente este evident ca ECE ramane zona de crestere a Europei”, a aratat Peter Brezinschek.

Data fiind evolutia pozitiva a economiei germane, economistul sef al Raiffeisen Research se asteapta la o crestere de 1,4 procente a Europei Centrale (EC) in 2012, in timp ce ESE continua sa simta efectele recesiunii.

„Deficientele structurale ale ESE continua sa fie prezente, iar impactul negativ al recesiunii se face simtit mai puternic in tarile sudice ale zonei euro. Acesta este motivul pentru care ne asteptam ca PIB-ul sa creasca cu doar 0,3% in ESE in 2012”, explica Brezinschek.

Cresterea puternica a pretului petrolului a determinat analistul sa creasca previziunile pentru Rusia la 3,7%, astfel incat cresterea totala a PIB-ului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) sa fie tot de 3,7% in 2012.

Analistii Raiffeisen Research estimeaza o crestere de 0,3 procente a PIB-ului Austriei. „Economia Austriei va scadea usor in primul trimestru al acestui an, dar acesta va fi punctul de minim. Consumul privat va reprezenta aproape 1 procent din cresterea reala, fenomen sustinut de cresterea rezonabila a salariilor si de rata scazuta a somajului. Pentru 2013 ne asteptam la o crestere a PIB-ului real de 1,3%”, spune analistul-sef al Raiffeisen Research.

Rata inflatiei va cobori treptat de la nivelurile ridicate avute la inceputul anului, astfel incat pe intreg anul in curs va ajunge la 2,3 procente.

[b]Taieri de dobanzi cheie in Ungaria, Romania si Rusia[/b]

Preturile mai ridicate ale alimentelor si energiei au condus la o inflatie peste asteptari in regiunea Europei Centrale si de Est in primele luni ale lui 2012.

„Acesta este motivul pentru care Bancile Centrale din regiune nu au redus dobanzile-cheie, de exemplu in Polonia si Republica Ceha, sau au amanat acest lucru pentru a doua jumatate a lui 2012”, explica Brezinschek.

El se asteapta ca pana in toamna, pe masura ce lucrurile se linistesc, dobanzile sa fie reduse in Ungaria, Romania si Rusia.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, in martie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/dobanda-cheie-la-un-nou-minim-record-de-5-25-75182/]pana la nivelul de 5,25%[/url], reprezentand un nou minim istoric. Aceasta este a treia reducere din acest an.

[b]Monedele ECE, intarite de injectiile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene[/b]

Conform lui Brezinschek, injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana (BCE) au avut un impact puternic asupra Europei Centrale si de Est: „De exemplu, zlotul polonez, forintul maghiar, coroana ceha si rubla ruseasca s-au apreciat puternic pe fondul reducerii aversiunii la risc”.

In acelasi timp, analistii Raiffeisen Research se asteapta la o scadere moderata a randamentului prinicipalelor piete de obligatiuni, in timp ce tarile Europei Centrale si de Est au reusit sa plaseze euro-obligatiuni.

„In cel de-al doilea trimestru ne asteptam ca ratele FX si randamentele sa se stabilizeze la nivelurile lor actuale”, explica Brezinschek. El crede ca randamentul pozitiv justifica achizitia obligatiunilor in monedele locale.

Odata cu injectiile de lichiditate facute de Banca Centrala Europeana, climatul pozitiv de pe marile burse europene s-a extins si pe bursele din Europa Centrala si de Est.

„Dar lucrurile difera de la o tara la alta. Paradoxal, tarile care intampina cele mai mari probleme, cum sunt Romania si Ungaria, au obtinut cresteri de doua cifre ale preturilor – alaturi de Austria, in timp ce acele tari fundamental mai puternice, precum Polonia, Republica Ceha si Rusia, au ramas oarecum in urma”, spune analistul-sef.

El crede ca preturile din intreaga regiune ECE vor creste in medie cu 6-11 procente in cel de-al doilea trimestru al lui 2012: „in consecinta, ne pastram recomandarea de cumparare pentru urmatoarele 3-6 luni pe toate bursele”.

[b]Preturile actiunilor, estimate sa creasca pe toate pietele[/b]

Previziunile Raiffeisen Centrobank (RCB) pentru 2012 includ o ajustare a cresterii castigurilor la 14%. Evaluarile nu au crescut semnificativ in ciuda performantei puternice avute de la inceputul anului: Bursa de la Viena a crescut cu circa 10%. De asemenea, cu un raport pret/castig de 10,1 pentru 2012, evaluarea ramane in urma mediei pe termen lung.

RCB atribuie pietei de capital austriece recomandarea de „cumparare”, tinta Bursei de la Viena fiind de 2.350 puncte in iunie si 2.450 puncte la sfarsitul anului. Cel mai probabil, companiile listate pe Bursa de la Viena vor raporta rezultate financiare bune in primul trimestru al lui 2012.

„Masurile de asigurare a lichiditatii luate de catre Banca Centrala Europeana si starea de spirit mai buna au condus, cel mai probabil, la rezultate satisfacatoare. Este de asteptat ca mai ales OMV, Erste Group si Verbund sa aiba rezultate bune”, spune Maxian.

[b]Sectorul bancar ar trebui sa aiba rezultate bune dupa primul trimestru[/b]. Bancile au beneficiat de lichiditatea furnizata de Banca Centrala Europeana, acesta fiind si motivul pentru care Departamentul  de Cercetare al RCB se asteapta la stabilitatea cifrelor aferente venitului net din dobanzi. In plus, rezultatele vor fi sustinute de efecte singulare, cum ar fi rascumpararea obligatiunilor-hibride sub valoarea lor nominala.

Analistii RCB au trecut recent actiunile Flughafen Wien la „cumparare” datorita valorilor bune de trafic avute la inceputul anului (numarul pasagerilor a crescut cu 9,6% fata de anul trecut in perioada ianuarie-februarie) si a perspectivelor bune pentru intreg grupul.