- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

S&P coboara perspectiva de rating pentru Rompetrol

19 Dec, 08:39 • Redactia DailyBusiness
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat joi de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingurilor The Rompetrol Group, estimand ca disponibilitatea de sustinere din partea actionarului majoritar ar putea scadea, ca urmare a ieftinirii petrolului.
S&P coboara perspectiva de rating pentru Rompetrol

S&P a confirmat ratingul ‘B+’ pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group (TRG).

Revizuirea perspectivei Rompetrol reflecta faptul ca analistii agentiei de rating cred ca flexibilitatea si disponibilitatea actionarului majoritar KazMunaiGaz, ce detine 75% din actiunile The Rompetrol Group, de a sprijini compania in continuare ar putea sa se diminueze, ca urmare a ieftinirii titeiului, a inaspririi creditarii si a profitabilitatii scazute a TRG.

Decizia reflecta si profilul vulnerabil de creditare pe care il are The Rompetrol Group ca firma independenta, intrucat calificativul depinde efectiv de sustinerea companiei-mama, dar si estimarile negative pentru sectorul de rafinare in perioada 2009-2011.

„Ratingurile Rompetrol continua sa fie sustinute de KazMunaiGaz. Ele includ trei trepte de sustinere extraordinara a actionarului si reflecta, printre altele, sprijinul pe care KazMunaiGaz l-a acordat deja companiei, sub forma de credite si livrari de petrol, cu termene extinse de plata”, a spus analistul Per Karlsson, de la agentia de evaluare financiara.

„Cu toate acestea, consideram ca acordarea unui sprijin in continuare de catre KazMunaiGaz ar putea sa se dovedeasca dificila, in contextul ieftinirii titeiului si a inaspririi fiscalitatii din Kazahstan, care pun presiune pe lichiditatea KazMunaiGaz si pe cea a unor subsidiare mai importante din punct de vedere strategic, care ar putea avea nevoie de sustinerea companiei-mama”, a adaugat Karlsson.

Fara sustinere, profilul de creditare al The Rompetrol Group este vulnerabil, iar lichiditatea companiei – foarte slaba. TRG se bazeaza pe datorii pe termen scurt, ce implica riscuri majore de lichiditate. In 30 septembrie, datoria pe termen scurt a Rompetrol era de 749 milioane dolari, potrivit conducerii companiei, precizeaza comunicatul S&P.

Pozitia de lichiditate a grupului este foarte vulnerabila, mai ales in contextul in care S&P estimeaza ca generarea de lichiditate va slabi se va tempera in 2009.

KazMunaiGaz a anuntat ca ar putea reduce productia de petrol cu circa 500.000 de tone in 2009, daca pretul titeiului coboara sub 40 dolari/baril, nivel la care exploatarea unor zacaminte devine neprofitabila. KazMunaiGaz a estimat si o reducere drastica a profitului in 2009.