Top 10 evenimente care au zguduit lumea in 2011

11 Aug, 00:06 • iulian.matache
2011 se prefigureaza ca unul dintre cei mai zbuciumati ani din istorie. Furtuna financiara din SUA, violentele din Marea Britanie si cutremurul din Japonia sunt doar cateva din evenimentele care au perturbat economia globala, aflata in revenire usoara. Vezi topul a 10 momente-cheie care au influentat soarta lumii de la inceputul anului.
Top 10 evenimente care au zguduit lumea in 2011

1. Violentele din Marea Britanie 

Mii de persoane au iesit in strada in Londra, dupa ce un om a fost impuscat, sambata, de catre politie. Violentele au degenerat, cuprinzand mai multe orase, precum Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham si Birmingham, in care protestatarii au distrus sute de spatii comerciale ale unor retaileri importanti, operatori telecom sau banci.

Patru oameni si-au pierdut viata in urma confruntarilor violente. Numarul persoanelor arestate in urma violentelor din Marea Britanie a ajuns la 768, dintre care 167 au fost puse sub acuzare. Potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari, daunele pe care acestia vor trebui sa le plateasca in urma violentelor depasesc 100 milioane de lire. Totusi, Marea Britanie ar putea suferi pierderi mult mai importante pe termen lung din cauza acestor confruntari. Aceasta si-ar putea pierde atractivitatea ca destinatie turistica sau de shopping, dupa ce imaginile cu cladiri in flacari si confruntari violente au facut inconjurul lumii.

2. Retrogradarea rating-ului SUA si prabusirea burselor

Agentia Standard&Poor’s a retrogradat vineri rating-ul SUA de la AAA la AA+, pentru prima data in istorie. S&P si-a justificat decizia de a reduce ratingul de top al SUA cu o treapta prin „distanta dintre partidele politice din SUA”, care a redus increderea in capacitatea guvernului de administra finantele publice.

Anterior acestei decizii, precum si ulterior, pietele de capital au reactionat dur la temerile privind situatiilor datoriilor suverane din SUA si Europa. Bursa din SUA a inceput sa scada puternic de joi, fiind urmata vineri de cele asiatice si europene.

Partidul Democrat si Partidul Republican au elaborat un plan, sustinut si de Casa Alba, privind cresterea plafonului de indatorare si reducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrarii SUA in incetare de plati. Acordul permite majorarea plafonului de indatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, in trei trepte succesive.

Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al statului pana in 2013. Totodata, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.

3. Agravarea crizei datoriilor din zona euro

Randamentele obligatiunilor spaniole si italiene au crescut la maximul ultimilor 3 ani la finele lui iulie, reflectand indoielile investitorilor ca liderii din zona euro au rezolvat criza datoriilor.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica, dupa o conferinta de urgenta a Consiliului Guvernator, ca va „implementa activ” programul de achizitii de obligatiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicand ca va cumpara de pe piata secundara titluri de stat italiene si spaniole, limitand astfel efectul de contagiune.

4. Grevele si austeritatea din Grecia

Parlamentul grec a votat la finele lui iunie in favoarea pachetului de masuri drastice de austeritate al Guvernului, menit sa salveze tara de la intrarea in incapacitate de plata (default).

In timpul votului din Parlament, mii de protestatari s-au ciocnit pe strazile Atenei cu fortele de ordine, iar Ministerul de Finante din Atena a fost atacat. Adoptarea planului de austeritate era o masura necesara pentru eliberarea, in iulie, a urmatoarei transe din ajutorul financiar de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

In iulie, liderii din zona euro au convenit sa acorde un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, la finalul unui summit crucial cu privire la viitorul monedei unice. Pachetul financiar, de 158 de miliarde de euro, provine si din partea bancilor si creditorilor privati din Grecia.

5. Atacul terorist din Norvegia

Cel putin 90 de persoane si-au pierdut viata in Norvegia, in urma a doua atacuri comise la distanta de mai putin de doua ore de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik. O masina capcana plasata de acesta chiar in vecinatatea biroului primului ministru norvegian a explodat pe 22 iulie, ucigand 8 oameni si ranind critic alti 10. La mai putin de doua ore, Breivik a deschis focul asupra unui grup de tineri care participau la o reuniune a partidului socialist in insula Utoya, ucigand peste 80 de persoane.
[img=1935]Anders Breivik[/img]
Intr-un manifest de peste 1.500 de pagini publicat pe Internet in ziua atacurilor, intitulat „O declaratie europeana de independenta”, Breivik isi exprima vederile ultranationaliste, xenofobe si islamofobe, precum si suport pentru conservatorismul cultural si populismul de dreapta. Acesta considera ca o alianta intre Islam si „marxismul cultural” reprezinta „dusmanul” si cerea anihilarea „Eurabiei”.

Atacul terorist din Norvegia, pus pe seama extremismului de dreapta, este cu atat mai semnificativ cu cat mai multi lideri europeni, printre care Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si David Cameron, au proclamat, in ultima perioada, esecul societatii multiculturale europene.

6. Conflictele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Revoltele din lumea araba au izbucnit inca de la finele lui 2010, prima data in Tunisia si Egipt. Ulterior a inceput un razboi civil in Libia, urmat de conflicte in Bahrain, Siria si Yemen. Proteste semnificative s-au derulat si in Algeria, Irak, Iordania, Maroc si Oman. Conflicte minore au avut loc si in Kuweit, Liban, Mauritania, Arabia Saudita si Sudan.

Cel mai costisitor conflict este de departe cel din Libia, unde au intervenit fortele coalitiei militare internationale NATO. Costurile acestei interventii se ridica in martie 800 milioane de dolari. Pana si Guvernul Romaniei a alocat 4,5 milioane euro pentru implicarea in operatiunile NATO din Libia.

7. Arestarea sefului FMI

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International, a fost retinut la jumatatea lunii mai pe aeroportul JFK din New York, fiind acuzat de agresiune sexuala. 
[img=1936]Dominique Strauss-Kahn[/img]
Arestarea lui Strauss Kahn a venit intr-un context nefavorabil, intarziind  planurile Uniunii Europene si FMI de sprijin financiar pentru Grecia. De altfel, pe fondul acestui scandal, Strauss Kahn si-a dat demisia de la FMI, in locul sau fiind numita Christine Lagarde. Strauss-Kahn a fost eliberat in schimbul unei cautiuni de 5 milioane de dolari, in arest la domiciuliu. Ulterior a fost eliberat si din arestul la domiciliu, insa nu poate parasi SUA iar procesul sau continua.

8. Atacurile cibernetice

Anul 2011 pare sa fi fost anul atacurilor cibernetice, companii, institutii si state din intreaga lume cazand victima hackerilor. In aprilie, reteaua PlayStation a Sony a cazut victima unui asemenea atac, iar numele, adresa, data nasterii sau adresa de e-mail ale celor 77 de milioane de utilizatori au fost furate. Potrivit unui institut de specialitate, un atac cibernetic inseamna costuri de 318 dolari pentru fiecare persoana ale carei date sunt furate.

Astfel, atacul cibernetic ar fi putut costa Sony pana la 24 miliarde de dolari. Tot in aprilie, milioane de clienti ai unor companii mari au fost avertizati cu privire la furtul adreselor de email din baza de date a companiei de marketing online Epsilon. Banci si companii de carduri de credit precum Citigroup, JP Morgan Chase, Barclays Bank si US Bancorp, grupul hotelier Marriott, farmacia Walgreen, dar si o subsidiara Amazon, foloseau serviciile companiei Epsilon pentru a trimite emailuri clientilor.

Totusi, cel mai mare atac de acest gen a fost descoperit abia la inceputul lunii august. Atunci, expertii in securitate de la McAfee au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice din istorie, care a presupus infiltrari in retelele a 72 de institutii, inclusiv Organizatia Natiunilor Unite, guverne si companii din intreaga lume. Cei care au descoperit atacul au declarat ca cel mai probabil, in spatele acestuia, s-a aflat „un actor statal”, iar cele mai multe suspiciuni s-au indreptat asupra Chinei.

9. Uciderea lui Osama bin Laden 

Osama bin Laden, considerat vinovat pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, a fost ucis, pe 2 mai in Pakistan, de fortele de elita ale Statelor Unite ale Americii. Costurille de constructie ale turnurilor gemene World Trade Center s-au ridicat, in anii ’70, la 400 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 2,16 miliarde de dolari in 2001, in momentul distrugerii lor. Potrivit [url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/08/31/AR2010083104496.html]Washington Post[/url], costurile totale ale razboiului din Irak s-au ridicat la nivelul anului 2010 la 740 de miliarde de dolari.

Conform unei alte analize [url=http://www.usatoday.com/news/military/2010-05-12-afghan_N.htm]USAToday[/url], costurile totale ale celor doua razboaie ale SUA, din Irak si Afganistan, au depasit in mai 2010 1.000 de miliarde de dolari.

10. Cutremurul din Japonia

Cutremurul de 9 grade inregistrat pe 11 martie in Japonia a provocat pagube estimate la 300 miliarde de dolari, iar printre companiile ale caror business a fost afectat s-au regasit Sony, Nikon, Fujitsu, Panasonic, Canon, Toyota, Honda, Nissan, Volvo si Nestle.

Potrivit Bancii Mondiale, reconstructia Japoniei ar putea costa intre 122 si 235 miliarde de dolari, sume care reprezinta intre 2,5% si 4% din produsul intern brut (PIB) al tarii.

In urma dezastrului, economia Japoniei a scazut cu 0,9% in primul trimestru al anului comparativ cu ultimele trei luni din 2010. Impactul triplu cauzat de dezastrele naturale si scurgerile de radiatii
de la centrala nuclear de la Fukushima, sever afectata de tsunami, a
influentat sever cheltuielile din sectorul privat si a rupt lanturile
comerciale.