- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Transgaz: Gazele rusesti vor ajunge in Romania pana miercuri dimineata

20 Jan, 11:53 • Redactia DailyBusiness
Gazele rusesti livrate prin Ucraina vor ajunge in Romania in maxim 24 de ore, iar momentul deschiderii vanelor din cele doua statii de import, Isaccea si Mediesul Aurit, va fi decis de Transgaz impreuna cu reprezentatii Gazprom Export, a declarat marti dimineata Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.
Transgaz: Gazele rusesti vor ajunge in Romania pana miercuri dimineata

De asemenea, in urma conversatiei telefonice dintre reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom Export in Romania, acestia din urma au confirmat reluarea livrarilor de gaze, potrivit NewsIn.

„Va mai dura de la cateva ore pana la o zi pentru ca aceste gaze sa ajunga in Romania”, a explicat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.

Ucraina a inceput sa primeasca din nou gaz rusesc, dar tranzitul sau spre Europa nu va fi reluat decat peste cateva ore, din cauza unor proceduri tehnice in curs.

UE importa un sfert din gazul pe care il consuma din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean. Moscova si-a sistat livrarile spre Ucraina in 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a intrerupt si livrarile spre Europa de pe teritoriul acestei tari, acuzand Kievul ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni.

Romania importa gaze naturale prin doua statii, Mediesu Aurit si Isaccea, ambele aflate la granita cu Ucraina. La data sistarii gazelor, prin aceste statii intrau circa 7,2 milioane metri cubi gaze/zi. Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, dintre care aproape doua treimi au provenit din productia interna si o treime a fost importata.