- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

UE a extins lista ajutoarelor de stat pentru care nu este nevoie de notificare prealabila

16 Jul, 17:03 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana a extins gama ajutoarelor de stat pentru care nu mai este necesara notificarea in prealabil a institutiei, a anuntat Consiliul Concurentei. Astfel, cinci noi categorii de ajutor de stat au fost incluse pe aceasta lista.
UE a extins lista ajutoarelor de stat pentru care nu este nevoie de notificare prealabila

Cele cinci categorii sunt ajutoarele pentru mediu, ajutoarele pentru inovare, cele pentru cercetare si dezvoltare in favoarea intreprinderilor mari, ajutoarele sub forma capitalului de risc precum si cele pentru intreprinderi nou-create de catre femeile de afaceri.

Supravegherea ajutoarelor de stat de catre Comisie se bazeaza pe un sistem de autorizare „ex ante”, care cere statelor membre sa informeze Comisia de orice intentie de a acorda ajutoare. Statele membre nu pot acorda ajutoare inainte sa primeasca autorizarea Comisiei. Conform Tratatului, competenta de a determina daca orice masura de ajutorare semnalata de stat poate constitui ajutor de stat cade in sarcina Comisiei.

Exceptarile in bloc fac parte din initativa Comisiei de a moderniza si simplifica procesul de acordare a ajutoarelor de stat. Ajutoarele de stat care cad sub incidenta acestei categorii sunt scutite de notificarea ex ante a Comisiei si de pronuntarea acordului Comisiei asupra cererii inainte de statele membre.

Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In acest timp, beneficiarii ajutoarelor de stat pot implementa in continuare schemele de ajutor aflate in curs de elaborare pana la data intrarii in vigoare a Regulamentului, sau le pot schimba pentru a fi in conformitate cu noile reguli odata ce acesta va intra in vigoare. Procedurile se vor desfasura in continuare cu respectarea normelor existente in vederea avizarii si transmiterii cererilor.

Noul regulament general de exceptari in bloc poate fi accesat pe site-ul Comisiei Europene.