- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

UGIR-1903: Bugetul pe 2009 sprijina putin firmele si distribuie saracia

02 Feb, 12:05 • Redactia DailyBusiness
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, UGIR-1903, sustine ca proiectul de buget al anului 2009 cuprinde putine masuri menite sa sprijine firmele, in detrimentul unor masuri sociale directe, care nu fac altceva decat sa distribuie saracia.
UGIR-1903: Bugetul pe 2009 sprijina putin firmele si distribuie saracia

„Constatam ca in proiectul de buget al anului 2009, masurile menite sa sprijine firmele sa supravietuiasca, mentinand astfel locurile de munca ale salariatilor proprii si sa aduca venituri astfel la bugetul de stat, sunt putine, au impact minor sau chiar penalizeaza activitatea economica in detrimentul unor masuri sociale directe”, se precizeaza in comunicatul UGIR-1903.

Reprezentantii Uniunii subliniaza ca peste tot in Europa, guvernele reduc taxele, subventioneaza creditarea si accepta amanarea platii unor datorii.

„In schimb, in Romania, contributiile sociale (CAS) cresc cu 3,3%, dobanzile creditelor pentru productie au trecut de 25%, iar Guvernul propune ca masuri aniticriza plata propriilor datorii catre firme si amanarea neimpozitari profitului reinvestit pentru anul 2010”, au aratat acestia.

Totodata, reprezentantii UGIR-1903 nu cred ca se vor dezvolta investitii si vor fi create noi locuri de munca prin masuri precum reabiltarea termica a cladirilor, „bugetata cu numai 100 milioane de euro”.

Mai mult, cresterea presiunii fiscale asupra agentilor economici care inca produc va duce la cresterea somajului si a evaziunii fiscale, la reducerea veniturilor bugetare si la cresterea cheltuielilor bugetare pentru indemnizatii de somaj si ajutoare sociale, potrivit reprezentantilor UGIR-1903.

Acestia „apreciaza totusi eforturile guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare si vor sprijinii intotdeauna guvernul pentru masurile menite sa rationalizeze cheltuirea banilor publici”.

Pe de alta parte, ei considera ca este mai importanta obtinerea de venituri la buget prin mentinerea si dezvoltarea activitatilor economice care pot sa asigure resurse pentru plata activitatii in domeniul public si nu prin marirea taxelor si impozitelor.

Printre membrii UGIR-903 se numara oameni de afaceri reprezentand grupuri industriale din Romania precum Viorel Micula (European Drinks), Constantin Zavarache (Electroprecizia), Constantin Stroe (Dacia Renault), Gavril Muresan (Electroplast), Irina Socol (Siveco).