- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Un an de austeritate. Ce zice mediul de afaceri

06 May, 18:11 • iulian.matache
Care a fost efectul celor mai drastice masuri de anutate de presedintele Traian Basescu in urma cu un an? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, DailyBusiness.ro a discutat cu mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri.
Un an de austeritate. Ce zice mediul de afaceri

Printre masurile luate anul trecut, in urma discutiilor purtate cu Fondul Monetar International (FMI), se numara: reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, disponibilizari in sistemul bugetar, cresterea TVA-ului la 24%.

[b]Bugetarii demotivati au intarziat proiectele de constructii[/b]

Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor in Constructii (PSC), apreciaza ca masurile de austeritate i-au afectat in principal pe bugetari, dar si pe companiile de profil, in mod indirect.

El a mentionat ca bugetarii cu care companiile de constructii intra in contact nu au mai lucrat la fel de motivat, dupa taierea veniturilor cu 25%.

Aceasta reducere nu este insa un argument pentru ca bugetarii sa nu-si mai faca treaba si sa amane deciziile pe proiecte de constructii, considera Erbasu.

„Proiectele se deruleaza destul de greoi. Exista o lipsa de responsabilitate a angajatilor de la institutiile de stat, care nu vor sa-si asume anumite obligatii. In proiectele de investitii bugetele sunt foarte mari. Ei au preferat sa amane derularea acestora”, a explicat presedintele PSC.

El a mai spus ca [i]Guvernul nu trebuia sa taie 25% din veniturile tuturor, ci sa disponibilileze mai multi bugetari[/i] din cei 1,4 milioane, pentru a se ajunge la nivelul de 900.000 – 1 milion, din 2005.

De asemenea, presedintele PSC se astepta ca Guvernul sa aloce bani pentru investitii, dupa ce a strans cureaua anul trecut. „Inca asteptam investitiile”, a conchis Erbasu.

[b]Efectele asupra pietei creditelor[/b]

„Implementarea reformelor in 2010 a avut un dublu impact in special pe segmentul bugetar: pe de o parte a redus cererea de credite noi, iar pe de alta parte a marit cererea de refinantari pentru reducerea ratelor lunare”, a declarat Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

„In acelasi timp, incepand cu mijlocul anului trecut, dobanzile bancare au intrat pe un trend descendent si au aparut promotii si oferte de credite la costuri rezonabile pentru refinantari ceea ce a condus la solutii viabile de [b]reducere a ratelor lunare ale clientilor[/b]”, a mai spus Anca Bidian.

Potrivit acesteia, efectele acestor masuri si anume imbunatatirea echilibrului fiscal si semnalele pozitive de redresare economica au condus la cresterea increderii clientilor si am inregistrat in primul trimestru din acest an o crestere a cererilor de credite noi in special pentru achizitii imobiliare.

„Cresterea economica pe baza careia au fost majorate salariile si pensiile in perioada 2004-2008 a fost nesustenabila. Era necesar ca salariile si chiar pensiile sa fie ajustate, dar aceasta nu trebuia sa ramana singura masura de redresare a economiei”, a declarat pentru DailyBusiness.ro analistul economic Ilie Serbanescu.

El crede ca trebuia pusi la plata in special „cei vinovati de nesustenabilitatea cresterii economice din 2004-2008, [b]cei care au dat si au luat credite de consum fara noima, paziti de Mugur Isarescu[/b], guvernatorul bancii centrale”.

Serbanescu spune ca salariatii din sectorul bugetar, „mai putin vinovati”, au suportat costurile reformei „si acum il hulesc pe premierul Emil Boc”, iar bancile si cei care au luat imprumuturi nu au participat la acest efort.

„Mugur Isarescu a tot vorbit de cumpatare, dar nu a luat nici o masura concreta de stopare a creditarii”, a mentionat Ilie Serbanescu.

„In perioada de ‘avalansa’ a creditelor, trebuia devalorizata moneda nationala”, mai considera Ilie Serbanescu.

[b]Piata imobiliara, trasa in jos[/b]

Anuntarea masurilor de austeritate in 2010 a prabusit vanzarile de locuinte, piata fiind blocata pentru cateva saptamani, ca urmare a lipsei de incredere a cumparatorilor.

Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker, spunea la aceea data ca vanzarile au scazut cu 70% pe segmentul rezidential ca urmare a anuntului guvernului.

Ulterior, piata a inceput sa se deblocheze si vanzarile sa creasca, insa nu s-a revenit la dinamica inceputului de primavara din 2010, cand unii dezvoltatori vindeau chiar 20 de apartamente pe luna.

[b]Reformele au avut si parti bune[/b]

Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca reformele financiare luate de statul roman in ultimul an de zile au fost bune mai ales pentru ca „au inceput sa puna capat desfraului de pe piata muncii”.

De asemenea, „s-au facut economii, in special in sectorul bugetar”, a subliniat Baltazar, care este multumit de adoptarea legii muncii.

El a mai spus ca aceste reforme trebuie continuate.

Masurile [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-salariile-publice-scad-cu-25-iar-pensiile-cu-15-tva-si-cota-unica-raman-neschimbate-42396/]anuntate in 2010 de Traian Basescu[/url] au fost:

-reducerea fondului cheltuielilor de salarii publice cu 25%

-posibilitatea reducerii cu 15% a pensiilor

– reducerea subventiilor pentru caldura

– reducerea ajutorului de somaj cu 15%

Insa, Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor cu 15% nu este constitutionala, iar Guvernul a decis cresterea TVA de la 19% pana la 24%, incepand cu 1 iulie 2010.

De asemenea, s-a hotarat impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, cresa, cadou si vacanta, dobanzile bancare, veniturile din piata de capital si piata monetara si veniturile din activitati independente.

Referitor la drepturile de autor, cota de deductibilitate s-a injumatatit, de la 40% la 20%.

Totodata, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/codul-muncii-2-0-fisa-postului-iti-mareste-salariul-sau-te-lasa-fara-job-61570/]Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare[/url] luni, 2 mai. Acesta are beneficii asupra economiei prin eliminarea muncii la negru. Astfel, pentru companiile care vor utiliza pana la cinci salariati la negru, pot fi aplicate amenzi contraventionale de 10.000-20.000 de lei de persoana, in timp ce angajatorii care folosesc mai mult de cinci persoane fara contract de munca risca amenda penala sau inchisoare intre unu si doi ani.