- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UniCredit: Depozitele vor insuma 65% din averile romanilor, pana in 2010

21 Jan, 16:05 • Redactia DailyBusiness
Ponderea depozitelor in totalul avutiei gospodariilor este de asteptat sa ajunga la circa 65% pana in 2010, in conditiile in care acestia se vor indrepta tot mai mult spre economisire, pe fondul destabilizarii pietelor financiare si a accesului limitat la credite, conform unui studiu realizat recent de banca UniCredit. In 2007, ponderea depozitelor in avutia financiara a romanilor era de 56%.
UniCredit: Depozitele vor insuma 65% din averile romanilor, pana in 2010

Avutia financiara a gospodariilor cuprinde, in acceptiunea UniCredit, fondurile detinute sub forma de lichiditate, fonduri mutuale, depozite bancare, asigurari si actiuni.

Prima jumatate a anului 2008 a marcat o scadere considerabila a avutiei gospodariilor locale, pe fondul pierderilor inregstrate pe pietele financiare, care a contracarat efectul pozitiv al cresterii economice.

In timp ce veniturile au continuat sa creasca puternic, bunurile detinute sub forma de actiuni listate si fonduri mutuale au fost profund afectate de criza. Prin contrast, cresterea datoriilor inregistrate de romani a fost sustinuta in primele 3 trimestre din 2008, ceea ce ar putea contribui la deteriorarea stabilitatii financiare a gospodariilor, mentioneaza raportul.

Temperarea cresterilor salariale si insprirea conditiilor de creditare ar putea frana cererea pentru credite, reducand astfel consumul si creand posibilitatea de crestere marginala a economiilor.

Aversiunea fata de risc creata de volatilitatea ridicata a pietelor financiare a indreptata romanii spre formele clasice de economisire in 2008. Astfel, depozitele au crescut cu 20% in primele trei trimestre, existand posibilitatea ca acestea sa fi crescut consistent in ultimul trimestru.