- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Va fi posibil ca permisul auto să se obțină mai repede? Iată ce modificări vor exista în Codul Rutier 2023!

27 Oct, 10:39 • Fundeanu Madalina
Conform unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier 2023 se va modifica. Prin urmare, permisul auto se va putea obține mai ușor.
Va fi posibil ca permisul auto să se obțină mai repede? Iată ce modificări vor exista în Codul Rutier 2023!

Potrivit unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, în Codul rutier 2023 vor exista modificări. Așadar, permisul auto va putea fi obținut mult mai rapid. Mai punctual, proiectul de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere, conform Antena 3 CNN.

Inițiatorii acestei propuneri legislative susțin că aceasta are mai multe scopuri, respectiv eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic sau oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

Te-ar putea interesa și: Șoferii cu permisul categoria B ar putea fi nevoiți să susțină un alt examen pentru conducerea anumitor autoturisme!

Permis auto
Permisul auto

Cum va fi posibil ca permisul auto să fie obținut mai rapid?

Practic, va fi mult mai simplu să se obțină permisul auto, având în vedere următoarele modificări:

  • școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.
  • proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier. Însă proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.
  • Candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi

În conformitate cu noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică. Prin urmare, aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Vezi mai multe știri: O nouă lege în România: permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool. Ce mai prevede actul normativ