Finante-Banci

Viata economica dupa proteste: Care vor fi efectele miscarilor de strada

16 Jan, 12:49 • iulian.matache
Manifestatiile violente care au avut loc in ultimele zile in Piata Universitatii din Capitala, dar si in alte orase din tara, ar putea avea efecte asupra economiei, dar si asupra mediului politic. Vezi care ar putea fi consecintele acestor miscari, in plan business, potrivit analistilor chestionati de DailyBusiness.ro.
Viata economica dupa proteste: Care vor fi efectele miscarilor de strada

Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, crede ca singurul efect pe care protestele din ultimele zile il vor avea asupra economiei va fi cresterea costului de finantare externa a statului. Totusi, acest lucru nu ne va afecta prea mult, intrucat Romania nu se mai imprumuta in acest moment de pe pietele externe.

O eventuala retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating este putin probabila, in opinia lui Voinea. Si asta pentru ca exista un decalaj de timp intre evenimentele de acest gen si reactia agentiilor de rating.

„Agentiile de rating nu stau cu ochii pe Romania in fiecare zi, se uita la noi de doua ori pe an”, explica Voinea.

In ceea ce priveste investitiile straine, seful GEA crede ca acestea nu vor fi afectate de evenimentele din ultimele zile, intrucat au scazut deja pana la un minim nemaiatins din 2002. In plus, majoritatea investitiilor straine directe din Romania reprezinta, practic, profit reinvestit sau alte miscari de capital, si doar 20% dintre acestea constau in capital nou-intrat in tara.

Totusi, daca protestele se vor prelungi pe o perioada de cateva luni, Voinea spune ca este posibil sa asistam la un deznodamant similar cu cel din Grecia si Italia: demisia Guvernului si instalarea unui executiv format din tehnocrati.

Si consultantul financiar Ionel Blanculescu considera ca, in prima faza, protestele din Piata Universitatii nu vor avea efecte economice. „Dar daca ele vor continua,
atunci cu certitudine Romania va fi reevaluata, reincadrata in ceea ce priveste
ratingul avand in vedere elementul de instabilitate politica care va interveni”, a spus Blanculescu, precizand ca este vorba de un efect pe termen mediu, la nivel de cateva luni de zile.

Acesta a adaugat ca Romania va deveni astfel a zecea tara
din UE cu rating scazut, dar nu pe motive economice ci politice.

Scaderea ratingului de tara va antrena cresterea costului finantarii nationale si internationale,
care si-asa era destul de ridicat.

„Va creste costul refinantarii celor 16 miliarde euro,
necesarul pentru 2012: 13,3 miliarde euro pentru rostogolirea datoriilor, iar
restul de 2,7 miliarde euro pentru refinantarea deficitului bugetar, in cazul in care va fi de 1,9%”, anticipeaza consultantul financiar.

In opinia acestuia, protestele din Piata Universitatii pot avea si un efect pozitiv. „Exista posibilitatea unei restructurari guvernamentale, nu numai la nivel de oameni ci si la nivel de conceptie care s-ar putea sa readuca suflul de care are nevoia economia Romaniei”.

totodata, economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, a declarat ca protestele din ultimele zile le putem inscrie intr-o suita de evenimente similare de dezordine sociale ca in alte tari din Europa, SUA sau Israel.

„Aceste manifestatii au loc [b]in urma masurilor de austeritate luate pe perioada crizei[/b]”, a mentionat Daianu, care a adaugat ca masurile de austeritate ar trebui insotite si de fairplay. „Criza a insemnat, in general, salvarea sistemului bancar, iar cei suferinzi sunt cetatenii simpli”.

El a mai spus ca ce s-a intamplat arata ca si in Romania programul de austeritate a afectat starea de spirit a oamenilor.

„Se vede ca nu poti intinde coarda prea mult nici in Romania cu masurile de austeritate. Este necesar sa fie un dialog continuu intre putere si opozitie”, a precizat Daniel Daianu.

„Este un [b]avertisment sever[/b]. Nu trebuie tratat cu lejeritate”, a adaugat acesta, referinduse la manifestatiile romanilor.

El a mai spus ca legea sanatatii trebuie discutata serios si sa fie in dezbatere publica, nu sa se vorbeasca despre asumarea raspunderii Guvernului.

Important este ca tara sa nu intre intr-o dezordine generalista. Trebuie evitate aceste situatii prin mijloace democratice. De asemenea, trebuie gasite mijloace pentru [b]a se evita violentele[/b]”, a declarat Daniel Daianu.

In acelasi timp, economistul a sublinicat ca nu trebuie sa uitam ca 2012 este un an electoral.

„Nu stiu daca vor fi alegeri anticipate s-au nu. Insa, alegerile trebuie sa aduca la guvernare un Guvern care sa se sprijine pe o majoritate autentica, cu sustinere solida in Parlament”, a mai spus Daianu.

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu, este de parere ca [b]protestele nu vor avea niciun efect[/b] intr-o prima faza.

„Economia nu va fi afectata de aceste manifestatii pentru ca nu de acolo se schimba economia. Este o problema sociala”, a subliniat Serbanescu, adaugand ca se indoieste ca va fi vreo schimbare.

Intrebat daca investitorii straini evita Romania, Serbanescu a spus ca „investitorii sunt alungati de mult timp pentru ca economia nu mai exista”.

De asemenea, el a mentionat ca nu prea exista investitori mari in tara noastra.

In opinia lui Ilie Serbanescu, o investitie adevarata in Romania este Dacia, care este o exceptie. El a mai spus ca nici Nokia nu era o investitie foarte importanta pentru economie.

In ultimele trei zile au avut loc [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/proteste-violente-in-centrul-bucurestiului-ploaie-de-pietre-si-gaze-lacrimogene-foto-72740/]o serie de proteste in Bucuresti[/url], dar si in tara. Protestatarii au devenit violenti sambata , dar mai ales duminica, fiind inregistrate mai multe [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/oprescu-protestele-de-duminica-seara-au-dus-la-pagube-materiale-pe-o-raza-de-6-km-72752/]pagube materiale in centrul Capitalei[/url].