- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

AMD incearca sa \”reintre in grafic\” prin lansarea cipurilor high-end Phenom

29 Mar, 14:00 • Redactia DailyBusiness
AMD a anuntat saptamana aceasta lansarea a trei tipuri de procesoare desktop cu trei sau patru nuclee (triple core si quad core - n.r.), mai repede decat era programat, in incercarea companiei de a recupera cota de piata fata de Intel si de a ridica valoarea actiunilor, a scris CNNMoney.com.
AMD incearca sa \reintre in grafic\ prin lansarea cipurilor high-end Phenom

Oficialii companiei au declarat ca cipurile, denumite „Phenom”, asteptate de mult timp in piata, erau programate sa fie lansate in trimestrul doi. Analistii sunt de parere ca oficialii AMD au grabit procesul, in incercarea de a micsora distanta fata de concurentul direct Intel. Valoarea actiunilor AMD a scazut cu 40% in ultimele patru luni, reflectand concurenta din ce in ce mai puternica din partea numarului unu mondial pe segmentul de microcipuri pentru computere.

„Am muncit 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, pentru a scoate mai devreme cipurile Phenom”, a declarat Patrick Moorhead, vice presedinte marketing AMD.

Procesoarele pentru desktop-uri sunt denumite Phenom X49000, Phenom X4 9100e si Phenom X3 8000, acestea beneficiind de trei sau patru nuclee.

„Iesirea pe piata a AMD cu aceste procesoare ar putea relansa compania in competitia cu Intel. AMD a facut o miscare buna lansand si un procesor cu trei nuclee ( X3 8000 – n.r.), intrucat inca nu exista prea multe programe software care sa foloseasca la maximum cele patru nuclee ale procesoarelor”, este de parere Jim McGregor, analist al In-Stat.

Procesoarele lucreaza la o tensiune redusa.

„Procesoarele AMD la tensiune mica au intrat pe piata intr-o perioada in care din ce in ce mai multe companii urmaresc sa limiteze consumul de energie. Este o miscare strategica buna a producatorului”, este de parere McGregor.

„HP, Acer si Dell urmaresc sa implementeze in computere procesoare cu consum din ce in ce mai redus de energie, iar Phenom ar putea deveni in scurt timp preferatul acestor companii”, este de parere Nathan Brookwood, analist al Insight 64 din California.