- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Apple iPhone 3G: 1 milion de bucati vandute la 3 zile de la lansare

15 Jul, 12:19 • Redactia DailyBusiness
Apple a vandut peste 1 milion de telefoane iPhone 3G, a anuntat luni gigantul electronicelor, la doar trei zile de la lansarea celei de a doua versiuni a smarphone-ului.
Apple iPhone 3G: 1 milion de bucati vandute la 3 zile de la lansare

Directorul executiv al companiei, Steve Jobs, a declarat pentru The Guardian ca noul model iPhone 3G a avut un weekend de debut uluitor. „A durat 74 de zile sa vindem primul milion de telefoane iPhone originale, deci noul iPhone 3G a debutat cu dreptul peste tot in lume”, a adaugat Jobs.

Cu toate acestea, escaladarea cererii pentru noul smartphone a provocat unele probleme clientilor Apple, sistemul de activare al telefonului din mai multe magazine din Europa si SUA neputand sa faca fata numarului mare de solicitari.

Unii fani Apple din SUA care au cumparat smartphone-ul nu au putut sa il utilizeze pentru mai multe ore deoarece serviciul online iTunes, prin care utilizatorii isi administreaza conturile telefonului, au cedat sub presiunea cererilor foarte numeroase.

In Marea Britanie, O2, retailerul exclusiv al iPhone, s-a confruntat cu prabusirea sistemului de retail online vineri, facand imposibila inregistrarea si vanzarea unor noi telefoane. Problema a persistat si sambata, cand magazinele s-au aflat in continuarea in incapacitatea de a vinde noi dispozitive, cu toate ca stocul permitea acest lucru.

Analisti de la RBC Capital Markets sustin ca preturile scazute, cererea initiala foarte ridicata si extinderea retelei de distributie au contribuit la cresterea interesului pentru aparat, dar declara ca nemultumrea cumparatorilor se va manifesta fata de stocurile limitate si problemele logistice cauzate de lansarea telefonului in 28 de retele de telefonie mobila din 22 de tari. Cu toate acestea analistii considera ca Apple va inregistra vanzari totale de 5,1 milioane de telefoane iPhone 3G in cel de al treilea trimestru al anului 2008.

Analistii de piata au inlaturat ingrijorarile cu privire la durata de functionare a bateriei noului iPhone manifestate de critici, sustinand ca telefonul este mai performant decat dispozitive similare, cum ar fi LG Voyager si HTC Tilt.

RBC Capital Markets a laudat noul serviciu de descarcare a aplicatiilor Apple, o aplicatie primita cu entuziasm de comunitatea dezvoltatorilor de web, declarand ca interfata simpla pentru vanzarea jocurilor, instrumentele pentru sistemul de pozitionare si serviciul de mesagerie sunt reminiscente al vechiului succes inregistrat in urma alaturarii iPodului cu aplicatia iTunes de organizare a fisierelor audio si video.

Este de asteptat ca Apple sa isi atinga tinta de a lansa telefonul 3G in 70 de tari, sustine RBC Capital Markets, si va vinde in anul urmator aproximativ 14 milioane de dispozitive iPhone.