- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Arbitrul telecom, \”ucis\” si reinviat sub un alt nume in miez de noapte

19 Sep, 11:25 • emanuel.ceciu
Guvernul Romaniei a desfiintat joi seara autoritatea in telecomunicatii ANRCTI in urma unei Ordonante de Urgenta, infiintand in jurul orei 23.00 o noua institutie denumita Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC). Miscarea este menita a sustine decizia premierului de a schimba seful ANRCTI, in ciuda unui verdict contrar al justitiei.
Arbitrul telecom, \ucis\ si reinviat sub un alt nume in miez de noapte

Tariceanu a procedat la fel si in urma cu trei ani, cand ANRC a devenit ANRCTI.

Noua institutie ANC a aparut in Monitorul Oficial ieri la ora 23:00, conform reprezentantilor fostei ANRCTI.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului a venit imediat dupa ce Dan Georgescu, presedinte al arbitrului telecom ANRCTI in perioada martie 2005-august 2008, a obtinut in instanta suspendarea deciziei premierului de demitere din functie, revenind astfel joi la sediul institutiei ANRCTI.

[quote=Reprezentant ANRCTI]Cine a mai auzit ca cei de la Monitorul Oficial sa lucreze la miezul noptii?[/quote]
Premierul Romaniei l-a eliberat din functie pe Dan Georgescu printr-o decizie semnata pe 18 august, numindu-l in locul sau pe Liviu Nistoran, deputat independent.

Curtea de Apel a hotarat joi suspendarea revocarii lui Dan Georgescu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), ceea ce invalida si numirea lui Liviu Nistoran in aceasta pozitie.

Dan Georgescu a revenit astfel joi in functia de conducere a ANRCTI. In aceeasi zi insa, institutia a fost desfiintata, Dan Georgescu devenind astfel presedinte al unei institutii care nu mai exista.

Se pare ca istoria se repeta, iar Georgescu este victima aceleiasi strategii care i-a asigurat scaunul in urma cu trei ani. Atunci, Georgescu a fost numit in functie prin demiterea presedintelui Ion Smeeianu. Pentru a nu fi obligat sa-l repuna in functie pe Smeeianu, care a obtinut in justitie acest drept, guvernul a modificat acte normative si structura arbitrului telecom de pe piata locala, schimbandu-i numele din ANRC in ANRCTI.

Georgescu va contesta in instanta Ordonanta de Urgenta prin care s-a desfiintat ANRCTI-ul

„Dan Georgescu va contesta in instanta Ordonanta de Urgenta prin care s-a desfiintat ANRCTI-ul. Evident, procesul pe care l-a castigat la Curtea de Apel nu va mai putea fi continuat pentru ca nu mai exista obiectul procesual – ANRCTI-ul. Cred ca este cel mai rapid act normativ din istoria recenta a Romaniei – in cateva ore s-a desftiintat o autoritate si s-a infiintat alta„, a declarat pentru DailyBusiness.ro un reprezentant al fostului ANRCTI.

Acesta a precizat ca vineri sau in weekend este foarte posibil sa fie numiti si sefii Autoritatii Nationale de Comunicatii – un presedinte si doi vicepresedinti.

„Presedintele este numit de Primul Ministru al Romaniei, Calin-Popescu Tariceanu, deci nu ar fi deloc o surpriza sa fie Liviu Nistoran. Sa vedem cine vor fi cei doi vicepresedinti”, a mai spus reprezentantul fostului ANRCTI.

Dan Georgescu si Liviu Nistoran nu au putut fi contactati de catre DailyBusiness.ro pentru a oferi informatii in legatura cu acest subiect.

Miza luptei pentru presedintia autoritatii in comunicatii este foarte mare, avand in vedere ca aceasta institutie poate influenta in mod direct prin deciziile de reglementare performantele, veniturile si profitul unor companii precum Orange Romania, Vodafone Romanie, Romtelecom sau RCS&RDS. Presedintele autoritatii in comunicatii de pe piata autohtona administreaza astfel o piata de peste 5 mld. euro.

Portalul ANRCTI a fost relansat pe 8 august dupa investitii de 30.000 euro. Odata cu schimbarea numeului institutiei, si site-ul va trebui refacut.

UPDATE – 15:00

Premierul Tariceanu l-a numit pe Liviu Nistoran la sefia noii Autoritatii Nationale de Comunicatii, structura infiintata joi de Guvern prin reorganizarea ANRCTI, dupa ce fostul presedinte al institutiei castigase in justitie dreptul de a ramane la sefia ANRCTI.

UPDATE – 17:25

Uniunea Europeana cere explicatii Bucurestiului privind restructurarea ANRCTI.