- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

AT&T va introduce in mai TV pe mobil, pentru venituri suplimentare

28 Mar, 11:44 • Redactia DailyBusiness
Oficialii AT&T, cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA, au anuntat vineri ca vor lansa in mai servicii de televiziune mobila, prin intermediul firmei MediaFlo, o subsidiara a Qualcomm, in incercarea operatorului de a genera venituri suplimentare, a scris presa internationala.
AT&T va introduce in mai TV pe mobil, pentru venituri suplimentare

Initial, serviciile vor fi oferite exclusiv pentru doua tipuri terminale mobile (telefonul Vu, de la LG Electronics si telefonul Access, al Samsung). Clientii vor putea vizualiza pentru inceput doua canale de televiziune, oficialii AT&T neprecizand insa numele acestora.

AT&T, care ofera servicii de muzica si Internet pentru a suplimenta veniturile din ce in ce mai mici din voce, anuntase ca va lansa serviciile de televiziune mobila la sfarsitul lui 2007. Oficialii companiei nu au precizat la cat se vor ridica tarifele pentru acest serviciu.

„Am intarziat cu lansarea deoarece este un serviciu total nou, pe o retea noua, pe doua terminale de asemenea noi. Trebuie sa iasa bine. Vom face publice preturile in momentul lansarii”, a declarat Mark Siegel, director de comunicare al companiei.

Compania Qualcomm, care vinde licente si cipuri pentru telefonia mobila, a construit reteaua ce sustine televiziunea pe mobil pentru a ajuta cresterea acestui segment de piata. Pana in prezent, in SUA, doar Verizon Wireless a implementat acest serviciu, conform presei internationale.

Mai multi analisti sunt de parere insa ca televiziunea mobila intarzie sa fie un succes, cum estimau cei de la Verizon, mai ales din cauza interesului scazut al consumatorilor ce sunt nemultumiti de acoperirea serviciului si de faptul ca televiziunea pe terminale mobile ruleaza inca pe un numar foarte mic de modele de telefoane.

„Inca ramane de vazut daca utilizatorii sunt dispusi sa urmareasca emisiuni TV pe telefoanele mobile”, a spus Michael Nelson, analist al companiei de cercetare Stanford Group.

Gina Lombardi, director de divizie la MediaFlo, a declarat ca televiziunea pe mobil a operatorului AT&T va fi disponibila in mai clientilor din 55 de piete, acoperind un potential de 130 mil. de clienti. Printre aceste piete se numara Los Angeles, New York, Chicago, Dallas, Orlando sau Philadelphia.

In Europa, oficialii Comisiei Europene au anuntat ca vor impune in statele membre ale UE standardul DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) pentru televiziunea pe terminalele mobile, oficialii Vodafone Romania declarand ca deja sunt gata sa implementeze aceasta tehnologie.

„Reteaua este la nivel potrivit, facem deja teste, suntem multumiti. Vodafone Romania sustine aceasta standardizare. Problema este insa ca deocamdata nu exista pe piata prea multe telefoane care sa suporte la nivel acceptabil televiziune mobila. Asteptam ca producatorii de terminale sa lanseze pe piata telefoane cat mai potrivite pentru acest segment”, a declarat Liliana Solomon.

Aceasta a precizat ca Vodafone nu are inca un plan clar cu privire la sursele exacte de venituri din acest gen de servicii, dar ca exista mai multe posibilitati, printre care se numara publicitatea sau abonamentele.