- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Breșă de securitate majoră în WhatsApp! Peste 360 de milioane de utilizatori din 108 țări au fost expuși

02 Dec, 12:09 • Cornel Ghimeșan
Numerele de telefon a peste 360 de milioane de utilizatori din 108 de țări, au fost expuse, după o breșă de securitate în aplicația WhatsApp. În urma acestui incident numerele de telefon ale utilizatorilor acestei aplicaţii de mesagerie s-ar afla deja pe darknet, unde au fost scoase la vânzare.
Breșă de securitate majoră în WhatsApp! Peste 360 de milioane de utilizatori din 108 țări au fost expuși

Incidentul a fost scos la iveală în urma unei analize realizate de o multinaţională specializată în securitate cibernetică. Raportul acestei anchete arată că breșa majoră de securitate în aplicaţia WhatsApp a expus numerele de telefon a circa 360 de milioane de utilizatori din 108 ţări, transmite EFE, citată de Agerpres.

Citește și Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră privind pensiile românilor:”Punctul de pensie crește de două ori”

Potrivit datelor furnizate de compania de securitate cibernetică Check Point,  numerele de telefon ale 360 de milioane de utilizatori ai acestei aplicaţii de mesagerie s-ar afla deja pe darknet, unde au fost scoase la vânzare.

WhatsApp spune că nu este vorba despre o scurgere de date

Mai multe surse de la WhatsApp se apără și spun că totuşi că nu este vorba „de o scurgere de date”. Acestea și-au exprimat dezamăgirea pentru faptul că această companie care se ocupă cu securitatea cibernetică „a cumpărat o listă cu numere de telefon care circulă pe internet pentru a repeta afirmaţii fără nicio bază cu scopul de a obţine publicitate gratuită”.

Reprezentanții companiei Check Point au făcut publice rezultatele analizei sale cu privire la arhivele privind datele utilizatorilor acestei aplicaţii şi a dat asigurări că în ultimele patru zile aceste arhive, care includ prefixe de apelare, s-au pus în vânzare pe darknet „şi sunt distribuite la liber în rândul delincvenţilor cibernetici”.

Check Point a explicat că informaţia care se vinde este doar numărul de telefon activ şi în niciun caz conţinutul mesajelor utilizatorilor. Specialiștii din cadrul companiei remarcă faptul că este totuşi vorba despre un atac la scară largă asupra unei aplicaţii foarte populare şi care este folosită de milioane de persoane în întreaga lume.

În urma acestei breșe există posibilitatea ca aceste numere de telefon să fie folosite în atacuri de tip ‘phishing’ chiar prin intermediul aplicaţiei. Check Point spune că tocmai de aceea, a insistat asupra importanţei ca toţi utilizatorii să fie foarte atenţi la mesajele pe care le primesc şi să fie precauţi înainte de a face „click” pe orice link şi mesaj primit pe aplicaţie.

Citește și Tichetele de sportiv, amânate pentru 2024 din lipsă de fonduri

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult