- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tichetele de sportiv, amânate pentru 2024 din lipsă de fonduri

02 Dec, 11:21 • Andrei Alina
Deşi legea prin care sunt introduse tichetele de sportiv pentru a acoperi cheltuieli în practicarea sportului de performanţă de către copii şi juniori a fost promulgată de Klaus Iohannis luna trecută, Guvernul spune că nu are bani să plătească.
Tichetele de sportiv, amânate pentru 2024 din lipsă de fonduri

Guvernanaţi au bani să-şi mărească salariile, dar spun că nu dispund de fonduri necesare pentru a ajuta copiii care practică sporturi de performanţă. După ce au tăiat burse şi pe cale rămase le plătesc cu întârziere, Guvernul vrea să amâne distribuţia de tichete sportive.

Citeşte şi: Mai puţini bani pentru elevii silitori. Zilele libere şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

 

La ce puteau achiziţiona copiii cu tichetele de sportiv

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea pentru completarea legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 care introducea „tichetele de sportiv”, reprezentând bonuri de valoare destinate exclusiv pentru acoperirea unor cheltuieli privind practicarea sportului de performanţă de către copii şi juniori.

„Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive înfiinţate conform prezentei legi, care participă la competiţii sportive oficiale naţionale şi internaţionale beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv”, arată actul normativ promulgat de către şeful statului.

Citeşte şi: Bursele elevilor întârzie, deși banii au fost virați. Precizările Ministerului Educației

Astfel, copiii care practică sport în România urmau să primească, de la 1 ianuarie 2023, o susţinere financiară de 150 de lei pe lună pentru echipament, transport la evenimente şi nutriţie adecvată.

Tichetele de sportiv au valabilitate de un an de la data emiterii, însă tichetele de sportiv nu înlocuiesc alte forme de venit oferite de structurile sportive. Fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv urmau a fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

Ei bine, această măsură nu se va aplica în 2023, fiind amânată pentru 2024, conform unei prevederi din Ordonanța trenuleț, potrivit Hotnews.ro.