- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

China Telecom, concurata de telefonia mobila, muta accentul pe date

31 Mar, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Compania China Telecom, cel mai mare operator asiatic de telefonie fixa, a anuntat luni ca profitul net a scazut cu 13% in 2007, pana la 3,4 mld. euro, ca urmare a competitiei facute de operatorii de telefonie mobila, a scris CNN Money.
China Telecom, concurata de telefonia mobila, muta accentul pe date

Oficiali ai companiei au declarat ca 36,5% din veniturile sale sunt obtinute din operatiunile de date si Internet de banda larga. Acestea vor ajunge intr-o perioada de doi ani sa reprezinte jumatate din veniturile companiei, au estimat oficialii China Telecom, subliniind ca in viitorul apropiat vor pune si mai mult accent pe aceste servicii.

Profitul net al companiei, in 2007 a scazut la 3,4 mld euro de la peste 4 mld. euro, in 2006.

Compania a raportat si o scadere a numarului de abonati cu 2,71 mil., pana la 220 milioane.

Rezultatele sunt corespunzatoare cu asteptarile pietei. „Era cunoscut faptul ca veniturile China Telecom au fost in scadere in 2007, asa ca rezultatele publicate nu sunt surprinzatoare”, a spus Marvin Lo, analist telecom.

Tarifele operatorilor de telefonie mobila din China au scazut cu 15-16% in ultimii doi ani. Ca urmare, foarte multi utilizatori au ales sa renunte la liniile fixe de telefonie in favoarea telefoniei mobile.

Veniturile companiei, in 2007, au fost de peste 170 mld yuani (13 mld. euro).

Veniturile din convorbirile interurbane au scazut la 24 mld yuani (2 mld. euro) in timp ce veniturile din convorbirile internationale au scazut la 2 mld. yuani (270 mil. euro).

Serviciile de acces la Internet furnizate de compania chineza au generat venituri de 31 mld yuani (2 mld. euro), in crestere cu 31% fata de 2007.

Dividendele platite de catre companie sunt in valoare de 0,85 dolari, aceleasi ca pentru anul anul precedent, conform deciziei consiliului de administratie al companiei.

Wang Xiaochu, CEO-ul China Telecom, a anuntat ca in 2008 compania se va concentra pe furnizarea de servicii informationale integrate.