- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Elon Musk susține că inteligența artificială o va depăși pe cea umană până la sfârșitul lui 2025 și avertizează: ”Este foarte periculos când antrenezi o inteligență artificială corectă politic”

11 Apr, 16:00 • Russo George
Antreprenorul Elon Musk avertizează că inteligența artificială va depăși abilitățile umanității până la sfârșitul anului viitor. Acesta avertizează că inteligența artificială va depăși abilitățile umanității până la sfârșitul anului viitor.
Elon Musk susține că inteligența artificială o va depăși pe cea umană până la sfârșitul lui 2025 și avertizează: ”Este foarte periculos când antrenezi o inteligență artificială corectă politic”

Într-un interviu acordat în cadrul emisiunii X, CEO-ul Tesla a afirmat că IA va deveni mai inteligentă decât cel mai inteligent om în termen de doi ani. Și, în cinci ani, Musk prezice chiar că inteligențele artificiale „conștiente” vor fi mai numeroase decât oamenii.

Cu toate acestea, omenirea ar putea avea o șansă, deoarece Musk susține, de asemenea, că o lipsă de cipuri avansate și de electricitate ar putea împiedica dezvoltarea IA.

Luni, vorbind cu Nicolai Tangen, CEO al Norges Bank Investment Management, Musk a afirmat că inteligența artificială este „tehnologia care avansează cel mai rapid din toate”.

Musk a spus: „Părerea mea este că vom avea o inteligență artificială mai inteligentă decât orice om, probabil la sfârșitul anului viitor. Cantitatea totală de inteligență artificială ‘conștientă’, cred că va depăși probabil toți oamenii în cinci ani”.

Afirmațiile sale se bazează pe observația că, în fiecare an, o cantitate exponențială de putere de calcul este destinată proiectelor de inteligență artificială.

„Hardware-ul de inteligență artificială și computerele destinate acesteia se dezvoltă la fiecare 6-9 luni”, spune Musk.

Creșterea rapidă a puterii calculatoarelor a fost considerată de unii ca fiind un semn că dezvoltarea inteligenței artificiale va fi la fel de rapidă.

Elon Musk: ”Inteligența artificială poate ucide până când consideră corect numărul diversității”

În timpul interviului, Musk a vorbit despre inteligența artificială Gemini de la Google, care a fost implicată într-un scandal după ce a refuzat să genereze imagini cu persoane albe.

Musk a declarat: „Este foarte important să antrenăm inteligența artificială să fie cât mai sinceră posibil, cred că se pot atinge lucruri foarte periculoase atunci când programezi o inteligență artificială să fie corectă din punct de vedere politic”.

El a adăugat că, deși efectele inițiale ale inteligenței artificiale „corecte din punct de vedere politic” ar putea părea benigne, consecințele finale ar putea fi dezastruoase.

„Dacă o inteligență artificială are atât de multă putere, poate impune de fapt diversitatea și poate decide că sunt prea mulți oameni de un anumit tip sau de un anumit sex. Astfel, poate ucide destui până când numărul diversității este cel pe care este programată să îl considere corect”, a spus el, potrivit Daily Mail.

Musk a mai spus că el crede că Google nu va elimina orientarea politică din AI-ul său, dar că aceasta va deveni „mai puțin evidentă”.

De asemenea, el a fost foarte vocal în ceea ce privește potențialele pericole ale tehnologiei, avertizând în repetate rânduri că inteligența artificială avansată ar putea fi „una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității”.

În ciuda îngrijorărilor sale, Musk a fost una dintre figurile cheie în dezvoltarea inteligenței artificiale.

El a fost cofondator al OpenAI, compania din spatele ChatGPT, dar de atunci a dat în judecată compania pentru că nu a reușit să dezvolte tehnologia în beneficiul umanității.

OpenAI neagă aceste afirmații și insistă că Musk „ne-a spus că vom eșua, a înființat un concurent și apoi ne-a dat în judecată când am început să facem progrese semnificative în îndeplinirea misiunii OpenAI fără el”.

Musk urmărește, de asemenea, dezvoltarea propriului său sistem generativ de inteligență artificială, Grok AI.

În interviu, el a afirmat că Grok 1.5 va fi finalizat până în luna mai și că va fi mai bun decât ChatGPT-4.

Citește și: Piața imobiliară dintr-o capitală europeană, pierderi masive din cauza Big Tech. Prețurile au căzut și cu 50%