- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

France Telecom ar putea prelua TeliaSonera, urmand sa devina cel mai mare operator european

16 Apr, 11:17 • Redactia DailyBusiness
Operatorul France Telecom ia in calcul o posibila preluare a operatorului de telefonie suedez TeliaSonera printr-un schimb de actiuni, tranzactia urmand a fi una dintre cele mai importante realizate de compania telecom franceza, conform ziarului francez Le Figaro.
France Telecom ar putea prelua TeliaSonera, urmand sa devina cel mai mare operator european

Aceasta tranzactie ar face din France Telecom, in prezent al treilea grup de telefonie fixa si mobila din Europa din punct de vedere al valorii de piata, cel mai mare operator telecom din Europa, depasind astfel Deutsche Telekom.

Reprezentanti ai guvernului Suediei au precizat anterior ca doresc sa vanda participatia detinuta de stat din Telia Sonera. Suedia detine in prezent 37,3% din operatorul telecom, in timp ce Finlanda detine 13,7%. Telia valoreaza 202 mld. coroane suedeze (34 mld.$).

Cotidianul francez a precizat ca un anunt in acest sens va avea loc in urmatoarele saptamani, fara a cita insa nicio sursa.

Tranzactia ar putea semnala o revenire in forta pentru France Telecom, care a fost aproape de prabusire din cauza datoriilor foarte mari dupa ce a achizitionat companiile Orange si Mobilcom in perioada de maxima profitabilitate a serviciilor de telefonie si internet.

France Telecom are o capitalizare de piata de 57,7 miliarde euro (91,38 miliarde dolari) iar Telia valoreaza 202 miliarde coroane suedeze (34 miliarde dolari) impreuna cele doua grupuri avand o capitalizare de aproximativ 125 miliarde dolari, cu mult peste valoarea estimata a Deutsche Telekom, de 76,6 miliarde dolari.

Preluarea ar fi a doua operatiune prin care un fost monopol national incearca sa preia un altul, dupa ce Deutsche Telekom a acceptat sa achizitioneze o participatie in operatorul grec OTE.

TeliaSonera a fost creata in 2002 prin fuziunea operatorilor nationali de telefonie din Suedia si Finlanda.