- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

IBM nu mai poate comunica cu guvernul SUA, pe timpul unei anchete pentru coruptie

01 Apr, 11:47 • Redactia DailyBusiness
Oficialii companiei producatoare de computere IBM au anuntat ca le-a fost interzis, temporar, orice contact comercial cu guvernul Statelor Unite ale Americii, din cauza unei anchete conduse impotriva companiei americane de Agentia pentru protectia mediului (EPA).
IBM nu mai poate comunica cu guvernul SUA, pe timpul unei anchete pentru coruptie

Aceasta interdictie priveste „toate agentiile federale si toate diviziile IBM”, au precizat oficiali ai grupului.

EPA a luat aceasta decizie in cadrul unei anchete privind o posibila afacere de coruptie cu ocazia unei oferte lansate de catre administratia americana in luna martie 2006, a scris NewsIn.

In acest context, ministerul justitiei a trimis convocari catre IBM si anumiti angajati ai grupului, pentru a le cere sa depuna marturie si sa furnizeze documente „privind contactele intre angajatii EPA si anumiti oficiali IBM”, a precizat compania americana.

IBM, care afirma ca aplica „cele mai inalte criterii in materie de etica”, a precizat ca a fost notificat de decizia EPA la data de 28 martie.

Oficialii grupului au afirmat ca nu erau la curent inainte de acea data cu privire la o posibila decizie a EPA sau a ministerului american de justitie. De la primirea notificarii, IBM s-a implicat in discutii cu ministerul, „pentru a obtine informatii suplimentare”.

IBM dispune de o perioada de 30 de zile pentru a contesta masura suspendarii, care ar putea fi prelungita pe o perioada de pana la un an.

IBM precizeaza ca „va lua toate masurile necesare pentru a contesta aceasta decizie si pentru a reduce perioada de interdictie”.

In ciuda importantei clientilor publici pentru IBM, investitorii nu s-au aratat prea afectati de anunt, titlurile IBM scazand cu doar 0,99%, la 114 dolari pe actiune.

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT, a anuntat un nivel record al veniturilor pentru trimestrul 4 al 2007, pana la 28,9 mld. $, ca urmare a comenzilor importante provenite din Asia si Europa, a scris Bloomberg.

Veniturile companiei au crescut cu circa 24% fata de aceeasi perioada a lui 2006.

Filialele companiei din Asia, Europa si din tari in curs de dezvoltare au prezentat cele mai mari cresteri, conform lui Samuel Palmisano, CEO al IBM.

Grupul a inregistrat o crestere a personalului in filialele sale din Brazilia, Rusia, India si China pana la nivelul de 100.000 de angajati in luna decembrie. IBM a cautat clienti in tari neafectate de recesiunea din Statele Unite, conform oficialilor companiei.

Anul trecut, actiunile IBM au crescut cu 11% fata de 2006.