- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Multifunctionalele reprezinta principalul motor de crestere al pietei de hardcopy

15 Jul, 13:26 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile de multifunctionale au crescut spectaculos in primele trei luni, ducand piata romaneasca de hardcopy (imprimante, multifunctionale si copiatoare) la vanzari record de aproximativ 250.000 de unitati, cu 24% mai mari comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit IDC.
Multifunctionalele reprezinta principalul motor de crestere al pietei de hardcopy

Multifunctionalele au reprezentat in primul trimestru al anului peste doua treimi din piata de hardcopy, in timp ce in aceasi perioada a anului 2007 reprezentau aproximativ 50% din totalul vanzarilor inregistrate, au precizat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii IDC.

Din punct de vedere al tehnologiilor de printare inkjetul a dominat piata, cu o cota de peste 75% din totalul vanzarilor.

Licitatiile publice, ofertele promotionale adresate utilizatorilor casnici si furnizorior de telecom si Internet au contribuit la cresterea vanzarilor de multifunctionale, a declarat Dana Samson, Research Analyst la IDC Romania.

Analistii IDC se asteapta ca piata romaneasca de hardcopy sa isi continue cresterea, pe fondul cresterii popularitatii multifunctionalelor, in detrimentul monofunctionalelor.

Monofunctionalele vor continua sa inregistreze cereri din partea utilizatorilor casnici care folosesc echipamentele de printare ocazional, mai ales cand sunt oferite la promotii impreuna cu alte echipamente. Cresterea continua a vanzarilor de PC-uri si camere digitale va antrena si o crestere a cererii de imprimante foto, pe segmentul de utilizatori casnici.

Principalii competitori pe aceasta piata sunt HP, Canon si Epson, care au inregistrat vanzari de 82% din totalul pietei. Competitia se duce pe segmentul imprimantelor ieftine pentru reducerea la minim a costurilor de imprimare si inglobarea a cat mai multor optiuni care se regasesc si la imprimantele multifunctionale performante.