- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Mutarea fabricii Nokia din Germania in Romania a afectat profitul: scadere de 61% in T2

17 Jul, 14:12 • Redactia DailyBusiness
Profitul net al celui mai mare producator de terminale mobile, Nokia, a scazut puternic, cu 61% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a lui 2007, pe fondul costurilor aferente inchiderii fabricii din Bochum, Germania, si relocarii acesteia in Romania, in judetul Cluj.
Mutarea fabricii Nokia din Germania in Romania a afectat profitul: scadere de 61% in T2

Astfel, profitul net al Nokia a fost in trimestrul doi de 1,1 mld. euro, in scadere de la 2,82 mld. euro realizati in urma cu un an, a transmis compania finlandeza.

Veniturile producatorului de terminale mobile au inregistrat o crestere de 4% de la an la an, pana la 13,2 mld. euro, depasind estimarile analistilor care se asteptau la vanzari de circa 12,8 mld. euro in trimestrul doi.

Nokia a inchis in iunie fabrica din Bochum pentru a reduce cheltuielile, platind salarii compensatorii in valoare totala de 200 mil. euro, pentru cei 2.300 de angajati germani.

De asemenea, scaderea puterii dolarului a dus la reducerea preturilor terminalelor mobile, in timp ce atat in Europa cat si in SUA s-au inregistrat cresteri mai mici decat anticipat ale vanzarilor de telefoane, a scris Bloomberg.

Intreaga piata de terminale mobile s-a ridicat la nivel global la 303 mil. unitati, in crestere cu 15% fata de trimestrul doi al lui 2007. Nokia a vandut in trimestrul doi 122 mil. unitati, in crestere cu 21% fata de 2007, ceea ce confera companiei finlandeze o cota de piata de circa 40%.

Pretul mediu de vanzare al unui terminal mobil Nokia a scazut, de la 79 euro in trimestrul doi 2007 la 74 euro in trimestrul doi al anului in curs.