Internet/New Media

Pleaca Nokia, vine Samsung? „Nu baga buldozerul, vrea sa vanda fabrica”

29 Sep, 14:15 • iulian.matache
Viorel Gavrea, directorul general al parcului industrial Tetarom, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca fabrica Nokia de la Jucu ar putea fi cumparata de coreenii de la Samsung.
Pleaca Nokia, vine Samsung? Nu baga buldozerul, vrea sa vanda fabrica

Gavrea a precizat ca Tetarom le-a dat drept de folosinta finlandezilor pentru terenul de 87 hectare de la Jucu. Potrivit memorandumului incheiat intre cele doua parti, Nokia plateste 0,1 euro/mp pe an pentru acest teren iar daca pleaca, va trebui sa-l elibereze.

Gavrea nu se asteapta ca Nokia „sa bage buldorezul in fabrica de la Jucu”, ci sa caute investitori pentru vanzarea acesteia.

„Se zvoneste ca va fi cumparata de Samsung”, a spus Gavrea.

Pe de alta parte, reprezentantii Open Bridge Consortium (Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon), organizatie care sprijina dezvoltarea activitatilor economice intre Romania si Coreea de Sud, au declarat ca nu au nici o informatie cu privire la o eventuala preluare a fabricii de la Jucu de catre Samsung.

„Nu am auzit nimic despre asa ceva (cumpararea fabricii de la Jucu de catre Samsung – n.r.). Stiu ca in urma cu ceva ani se zvonea o eventuala venire a celor de la Samsung in Romania, dar nu am mai auzit nimic”, a declarat Lae Weon Park, presedintele asociatiei.

„Nu cunosc informatii despre acest subiect. Chiar nu stiu nimic. Saptamana viitoare vom merge in Coreea si poate vom afla ceva acolo”, a spus Alin Mircea Varga, directorul executiv al Open Bridge.

Suwon este un oras din Coreea de Sud, cunoscut si ca „orasul Samsung”, intrucat compania este principalul angajator al zonei.

De asemenea, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, spune ca interes pentru cumpararea unei astfel de unitati poate veni de la firme de profil sau chiar si de la sectoare care n-au legatura cu industria de telecomunicatii, cum ar fi automotive.

Consultantul a adaugat ca nu are informatii legate de eventuale negocieri pentru vanzarea fabricii.

Cat valoreaza activele Nokia

Referitor la facilitatile acordate Nokia, Viorel Gavrea, seful parcului industrial, a spus ca producatorul de telefoane mobile nu a beneficiat de nicio scutire de taxa.

„Li s-a construit un parc industrial. Investitiile totale ale romanilor (Guvern, Consiliu Judetean, Tetarom) pentru Nokia au fost de 15 milioane euro in parcul industrial Tetarom III si in trecerea peste calea ferata”, a precizat Gavrea.

„A fost o investitie extrem de profitabila, tinand cont ca aportul lor la bugetul consolidat al Romaniei a fost de 24 milioane euro in 2009 si de 25 milioane euro in 2010”, a adaugat seful Tetarom.

La finele lui 2010, activele imobilizate ale Nokia Romania valorau peste 194 milioane lei (48 milioane euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Inchiderea fabricii, un dezastru social

Seful Tetarom a mai spus ca inchiderea fabricii Nokia de la Jucu reprezinta „un dezastru social”, nu numai pentru judetul Cluj, cat si pentru judetele invecinate Mures, Salaj si Bistrita.

„Inainte de Pasti si de Craciun, erau 4.000 de oameni care lucrau in fabrica. Pe orizontala, erau si mai mult. Vor fi afectate 7.000-8.000 de familii”, a mentionat Viorel Gavrea.

Zvonuri despre venirea Samsung in Cluj Napoca au exista inca din noiembrie 2009. Publicatia Ziua de Cluj scria atunci ca Samsung cauta parteneri pentru o fabrica de asamblare a produselor electronice la Cluj Napoca.

Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat la randul lui ca in perioada urmatoare va fi anuntata „venirea unor giganti industriali” la Cluj.

Stephen Elop, CEO Nokia, a anuntat joi ca va cauta potentiali investitori interesati de fabrica de la Jucu, cu intentia de a vinde aceasta unitate catre o alta companie.

„Exista planuri pentru a initia discutii cu companii care ar putea fi interesate de preluarea facilitatilor de productie”, a declarat si Anna Simai, senior communication manager in cadrul Nokia Central Europe.

Totusi, in ceea ce priveste o eventuala preluare de catre Samsung a facilitatilor de productie de la Cluj, aceasta spune ca „este prea devreme pentru a specula in privinta unor companii anume”.

La randul lor, reprezentantii Samsung Romania au spus ca nu au momentan nicio informatie legata de acesta stire.