- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Românii, păgubiți de hackeri. Ce presupune noua fraudă. Avertismentul Poștei Române cu privire la infractorii informatici

07 May, 16:54 • Stefan Simion
Hackerii continuă să facă victime pe bandă rulantă în țara noastră. Poșta Română avertizează cetățenii asupra unui nou tip de fraudă online, în care infractorii informatici pot fura bani din conturile bancare.
Românii, păgubiți de hackeri. Ce presupune noua fraudă. Avertismentul Poștei Române cu privire la infractorii informatici

Poșta Română

a venit cu precizări după ce a înregistrat un val de sesizări. Iată ce susțin oficialii instituției de stat.

Citește și: Hackerii bagă bloggerii în sperieți! La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Află cum să stai la distanță și să fii protejat

Românii, păgubiți de hackeri

„Compania Națională Poșta Română atrage atenția că în ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing care folosesc numele Companiei în mesajele transmise prin SMS ori pe e-mail.

Prin ele, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele dumneavoastră personale.

De exemplu, de pe un număr de telefon de România se trimite un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să i se livreze un colet, dar adresa este incorectă.

Se indică un link care are în componență cuvintele ‘posta’/’post’ și/sau ‘romana’. După accesarea link -ului, sunt solicitate date personale – adresă poștală, de e-mail, număr de telefon și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin această interfață vă este solicitată o sumă simbolică.

hackeri
hackeri

După completarea datelor cerute de interfață – număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță – se primește un cod de la bancă.

Sub această interfață sunt hackerii care introduc datele cardului în aplicația Apple Pay, sustrăgându-vă, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul dumneavoastră!

Sunt folosite chiar expresii de siguranță folosite de bănci, în general, de genul: ‘nu comunica nimănui…’.

În momentul în care se introduce codul transmis de bancă (în unele cazuri sunt transmise mai multe coduri, în mesaje repetate), banii de pe card dispar.

Atenție la denumirea link-urilor care vă sunt indicate

Poșta Română operează exclusiv cu site-ul său oficial: www.posta-romana.ro și pe pagina oficială de Facebook: Compania Națională Poșta Română.

Orice altă variantă de nume de website, care ar putea părea oficial și real, nu aparține companiei noastre și nu trebuie accesat.

Dacă ați primit un astfel de mesaj, vă rugăm să:

Nu deschideți acel mesaj și să îl marcați ca spam;

Nu accesați link-ul!

Rețineți:

Compania Națională Poșta Română comunică doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail ([email protected], [email protected]).

Poșta Română nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici efectuarea de plăți online ale unor taxe vamale.

Fiți vigilenți cu banii și cu datele dumneavoastră personale!”, a transmis Poșta Română.

Vezi și: Poșta Română, mesaj de ultimă oră pentru români, DNSC avertizează! Riscați să fiți înșelați! Care este strategia hackerilor

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult