- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Hackerii bagă bloggerii în sperieți! La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Află cum să stai la distanță și să fii protejat

07 May, 12:03 • Constantin Cristina
Nimic în ziua de azi nu mai este sigur, pentru că prin intermediul internetului se poate afla orice, oricum și oricând, iar treaba asta devine floare la ureche pentru hackeri.
Hackerii bagă bloggerii în sperieți! La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Află cum să stai la distanță și să fii protejat

Atacul cibernetic, floare la ureche pentru hackeri! Un număr de 30.000 de iste0uri web sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un alt atac cibernetic, arată datele publicate într-un articol de specialitate al producătorului de soluții antivirus Eset.

Vezi și: Conturile mai multor clienți ai unei bănci au fost golite în urma unui atac cibernetic

Hackerii bagă bloggerii în sperieți

În special scriitorii, bloggerii, cei care dețin un site web, sunt cei mai afectați de hackeri, deoarece nu știu cum să se protejeze.

„Scriitorii şi bloggerii fac parte dintr-o comunitate creativă şi, chiar dacă aceştia pot aborda subiecte diferite, munca lor nu este uşoară. Crearea de conţinut mereu proaspăt şi atractiv necesită o dedicare neobosită şi o serie de abilităţi care implică mai mult decât procesul de a scrie, mai ales că în lumea online unele idei sau subiecte prezentate de autori ar putea să nu fie luate în serios sau să nu se potrivească cu anumite grupuri sau persoane. Altfel spus, este probabil ca bloggerii să fie nevoiţi să se descurce singuri în mai multe privinţe – inclusiv atunci când vine vorba de securitatea digitală. Într-adevăr, siguranţa şi securitatea comunităţii şi a locului de muncă, precum şi cea a familiei, sunt subiecte ce merită tratate cu atenţie. Din moment ce ştirile şi opiniile circulă şi sunt distribuite în viteză în mediul online, fiecare blogger, redactor sau scriitor trebuie să deţină câteva noţiuni elementare de securitate pe internet. În medie, 30.000 de site-uri web sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac”, susţine specialistul Eset, Mark Szabo.

În 2021, a avut loc un număr de 22 de miliarde de date private care au fost expuse în urma breșelor de securitate, în timp ce 95% dintre aceste incidente s-au întâmplat din cauza hackerilor.

Experții sunt de părere că hackerii nu atacă doar bloguri importante, precum compromiterea blogului oficial al Google din urmă cu câțiva ani.

hackeri
hackeri

În acest sens, a fost întocmită o listă de modalităţi pe care bloggerii le pot pune în practică pentru a rămâne în siguranţă şi protejaţi de hackeri:

  • utilizarea unor parole sigure;
  • activarea autentificării cu doi factori;
  • configurarea unei reţele private virtuale (VPN);
  • actualizarea CMS-ul şi a pluginurilor;
  • utilizarea unui certificat de securitate (HTTPS);
  • folosirea unui certificat TSL (Transport Layer Security) sau SSL (Secure Sockets Layer), deoarece acestea protejează datele schimbate între site şi vizitatorii săi prin intermediul criptării;
  • păstrarea unei copii de rezervă a articolelor şi a documentelor, fie pe o unitate separată (USB/HDD/SSD), fie online, folosind un furnizor de cloud de încredere.

„Pentru a obţine un certificat de securitate, discutaţi cu furnizorul dvs. de găzduire web. De obicei, astfel de certificate fac parte din planurile de găzduire, dar este posibil ca unii furnizori să nu le includă. Pentru a controla dacă site-ul dvs. are deja instalat un certificat TLS/SSL, verificaţi bara de adrese a browserului dvs. web şi căutaţi simbolul unui lacăt lângă URL. Paşi suplimentari pentru o securitate solidă. Pentru a asigura o securitate mai puternică pentru blogul dvs. şi pentru computerul personal, puteţi pune în aplicare câteva măsuri suplimentare. Utilizaţi un software de securitate recunoscut în industrie, care vă va proteja în mare măsură de nenumăratele ameninţări online. De asemenea, deprinderea unor practici esenţiale în materie de securitate cibernetică personală vă va ajuta pe termen lung. Punerea în practică a acestor sfaturi nu va altera felul în care obişnuiţi să lucraţi şi să publicaţi articolele pe blogul dvs., dar vă oferă avantajul suplimentar al unei plase de siguranţă care vă protejează pe dvs. şi munca dvs.”, susţine Szabo.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Alte articole: Atac cibernetic în România pe bandă rulantă! Polițiștii sunt în alertă