- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Telecom-ul romanesc, 4,5 mld. euro pana in 2011

21 Apr, 14:55 • Redactia DailyBusiness
Serviciile de telecomunicatii din Romania vor atinge valoarea de 4,5 miliarde euro pana in 2011, in crestere cu 21% fata de 2008, comunicatiile mobile reprezentand 80,1% iar cele fixe 19,9%, potrivit lui Martin Hingley, chief research officer IDC EMEA, citat de NewsIn.
Telecom-ul romanesc, 4,5 mld. euro pana in 2011

Piata de IT&C din Romania este impartita in patru segmente principale – telecom, hardware (partea fizica a unui sistem informatic), software (sisteme de operare, drivere si programe de aplicatie) si serviciile IT.

Potrivit IDC, telecomunicatiile vor atinge o valoare de 3,7 miliarde euro in 2008 si pana la 4,5 miliarde euro pana in 2011.

Potrivit IDC, segmentul hardware va ajunge in anul 2008 la 1 miliard de euro si la 1,5 miliarde euro pana in 2011. Perifericele ocupa 22,7% din segmentul hardware, retelele 11,2% si stocarea de date 4,4%.

Segmentul software este estimat de IDC la 161 milioane euro la nivelul anului in curs. Acesta se compune din aplicatii (54%), infrastructura de sisteme (23,5% din totalul segmentului software) si dezvoltarea de aplicatii cu 21,7%. Potrivit IDC, acest segment va atinge 300 milioane euro pana in anul 2011.

Potrivit studiului IDC, segmentul de servicii software se va ridica la 291 milioane de euro pentru anul 2008 si ar putea atinge 500 milioane euro pentru anul 2011.

Potrivit aceluiasi studiu, serviciile de Data Center (sisteme de stocare a datelor) sunt subutilizate iar cheltuielile pentru intretinerea acestora incep sa depaseasca bugetul alocat initial,din cauza consumului mare de curent, consumabile sau cu intretinerea.

„Exista o lipsa serioasa de profesionisti, de personal in masura sa administreze serverele de baze de date si de unelte sau interfete de adminstrare a echipamentelor respective, iar introducerea unor noi idei sau masuri este ingreunata de faptul ca piata si serviciile IT sunt inca imature in Romania.Ca orice piata noua are nevoie de timp pentru a se dezvolta, este in crestere si previziunile sunt foarte bune in ceea ce priveste ascensiunea acestei piete”, a declarat Martin Hingley.

IDC este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piata si consultanta in domeniul tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor si pietiei utilizatorilor de tehnologie din lume. Principalii concurenti ai IDC la nivel mondial sunt Gartner si Forrester Research.