- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

\”Traditie\” in justitia coreeana: Fostul sef Samsung scapa de inchisoare pentru a nu afecta imaginea tarii

16 Jul, 11:59 • Redactia DailyBusiness
Lee Kun-hee, fostul sef a celei mai mari companii din Coreea de Sud, Samsung, a fost condamnat miercuri la trei ani de inchisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscala, fiind iertat de majoritatea acuzatiilor. Judecatorii au ales o pedeapsa usoara pentru a nu influenta negativ afacerile companiei si economia tarii.
\Traditie\ in justitia coreeana: Fostul sef Samsung scapa de inchisoare pentru a nu afecta imaginea tarii

Unica pedeapsa cu executare pe care a primit-o Lee a fost o amenda in valoare de 68 mil. euro.

Analistii se asteptau de altfel ca Lee sa scape doar cu o pedeapsa usoara, deoarece nu este prima oara cand judecatorii Coreei au fost indulgenti cu marii afaceristi care comit nereguli legate de practici economice, sub pretextul ca incarcerarea lor ar dauna economiei, comenteaza Reuters.

„Traditia existenta in Coreea de Sud de a inchide ochii in fata neregulilor savarsite de oamenii din conducere a distorsionat ordinea natiunii. Nu face decat sa incurajeze savarsirea unor hotii in vazul public”, afirma Rhie Sang-min, membru al Solidaritatii Populare pentru Participare Democratica, citat de Reuters.

In urma cu o luna, seful celei de-a sasea companii producatoare de masini din lume, Hyundai Motor, a fost condamnat la trei ani de inchisoare, dar de asemenea fara executare, pentru frauda.

Lee Kun-hee si-a dat demisia in aprilie de la conducerea companiei, dupa ce fusese acuzat de evaziune fiscala si incalcarea increderii investitorilor, dar a ramas, in continuare, unul din cei mai importanti actionari.

Samsung are mai mult de 250.000 de angajati, iar venitul anual de 160 miliarde de dolari( circa 100 miliarde de euro) este de marimea produsului intern brut al statului Singapore.