- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vanzarile de computere din SUA au crescut in T2 cu doar 3,6%

17 Jul, 12:38 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile de computere din SUA au crescut cu doar 3,6% in al doilea trimestru al anului fata de perioada similara a lui 2007, pana la nivelul de 17 milioane de unitati, piata in scadere fiind explicata ca o consecinta a economiei nesigure, relateaza Reuters.
Vanzarile de computere din SUA au crescut in T2 cu doar 3,6%

„Asa cum era de asteptat, piata americana de computere (laptop-uri si desktop-uri) a fost slaba, cu cresteri procentuale de o singura cifra, din cauza veniturilor relativ scazute ale utilizatorilor domestici si ale celor din segmentul business”, a spus David Daoud, director de cercetare la IDC.

El a avertizat ca cererea va ramane la un nivel scazut daca situatia economica din SUA nu se imbunatateste, in ciuda reducerilor preturilor la computere.

Firma de cercetare in domeniul informatiei tehnologice Gartner considera ca aceasta majorare ar putea dauna veniturilor producatorilor, in conditiile in care acestia au redus preturile pentru a stimula cererea.

Conform unui studiu realizat de IDC, Dell ramane liderul pietei americane de computere, cu vanzari de 5 milioane de unitati in al doilea trimestru si cu o cota de piata de 32%, in crestere cu aproape 12% fata de perioada similara a lui 2007.

Pe locul doi in SUA se situeaza HP, cu o cota de piata de 25%, urmata de Apple cu o cota de 7,8%.

Tot in trimestrul doi, dar la nivel international, HP este in topul vanzarilor de computere cu 13,3 milioane de unitati livrate si o cota de piata de 19%, urmat de Dell cu 11,6 milioane unitati si o cota de 16,4%. Pe locul trei se situeaza Acer cu 6,97 milioane unitati vandute si 10% din piata, conform studiului Gartner.

La nivel global, vanzarile de PC-uri au crescut cu aproximativ 16% la 71,9 milioane de PC-uri, conform Associated Press. Cea mai mare crestere – de aproximativ 40%- a avut loc in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, sub influenta preturilor scazute si a cererii mari la notebook-uri si a unui euro puternic.

Compania de cercetare IDC prognozeaza o crestere de 13,4 procente pentru vanzarile globale de PC-uri pentru 2009 si de 12% pentru 2010.