- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amenzi de până la 1.200 de lei pentru un detaliu ignorat de tot mai mulţi şoferi. Ce prevede legea

10 Apr, 17:35 • Cornel Ghimeșan
Şoferii trebuie să fie atenți la fiecare modificare a Codului Rutier, acestea fiind foarte dese în ultima vreme. Una dintre schimbări vizează preschimbarea certificatului de înmatriculare al vehiculului, care poate crea probleme şi poate aduce amenzi de până la 1.200 de lei.
Amenzi de până la 1.200 de lei pentru un detaliu ignorat de tot mai mulţi şoferi. Ce prevede legea

Amenzi de până la 1.200 de lei pentru un detaliu ignorat de tot mai mulţi şoferi. Codul Rutier a fost schimbat după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. Din acest motiv, noile reguli te pot lăsa fără permis  ori poți primi o amendă usturătoare pentru lucruri banale.

Unul dintre acestea vizează preschimbarea certificatului de înmatriculare al automobilului. Codul Rutier stabilește că, în situația în care apar schimbări în legătură cu datele de identificare a unui vehicul sau cele ale proprietarului acestuia, adică inclusiv atunci când deținătorul unei mașini își schimbă domiciliul, certificatul de înmatriculare al respectivului vehicul trebuie preschimbat în cel mult o lună de la apariția schimbărilor.

Citeşte şi: Românii descoperă noi probleme la facturile la energie! Un bărbat a fost șocat să vadă că trebuie să achite dobânzi pentru restanțele inexistente

Mai exact, legea prevede că „proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea”, scrie avocatnet.ro. Astfel, atunci când apar schimbări legate de datele proprietarului unui vehicul, de pildă, numele sau adresa de domiciliu, sau legate de datele mașinii, certificatul de înmatriculare trebuie schimbat în cel mult o lună de la acel moment. Pentru asta, deținătorii de vehicule trebuie să se adreseze serviciilor regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Amenzi de până la 1.200 de lei pentru o greşeală banală

Astfel, poţi primi o amendă de 1.200 de lei dacă apar modificări în legătură cu datele de identificare ale acestuia, inclusiv ale proprietarului, și anume schimbarea de domiciliu și acestea nu sunt efectuate și în actele mașinii. Concret, noul amendament pune sub termen de obligativitate, în oricare din aceste situații, preschimbarea certificatului de înmatriculare a mașinii. Dacă până acum șoferii nu erau obligați să facă acest lucru, odată cu noul amendament adăugat în Codul Rutier, acest aspect nu trebuie neglijat și, conform actului normativ, trebuie făcut în termen de 30 de zile de la data la care intervenit modificarea.

Citeşte şi: Funcționarii publici au intrat în grevă! Angajații din mai multe prefecturi din România nu sunt mulțumiți de veniturile câștigate: „Am ajuns să avem salarizarea cea mai proastă”

De asemenea, în noul cod rutier, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive. Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer până la ora 08:00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult