- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Decizie istorică a justiţiei din România. O pacientă cu cancer a obţinut decontarea integrală a tratamentului de către stat

12 Sep, 15:12 • Russo George
Curtea de Apel Alba Iulia a admis acţiunea unei femeie care suferă de o formă agresivă de cancer la sân, care a a cerut ca tratamentul recomandat de medicul oncolog să-i fie achitat integral de stat.
Decizie istorică a justiţiei din România. O pacientă cu cancer a obţinut decontarea integrală a tratamentului de către stat

Pacienta a solicitat, prin ordonanță președințială, obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală și în regim de compensare 100%, a medicamentului Eribulin (denumire comercială Halaven), folosit în tratamentul cancerului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond.

Reprezentanţii acestor instituţii au cerut, fiecare, în întâmpinările depuse la instanță respingerea acțiunii femeii, motivând că nu există date medicale care să arate că tratamentul ar fi benefic

„Datele medicale furnizate sunt insuficiente în aceste sens, iar decizia finală este de competenţa Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii”, a susținut reprezentantul ministerului.

Medicamentul respectiv este inclus pe lista celor compensate, iar pacienţii beneficiază de compensare integrală pentru tratamentul neoplasmului mamar, dar nu și pentru forma de care suferă pacienta – liposarcom.

„Acest medicament are un preţ deosebit de ridicat – 1.505 lei/flacon, fapt ce mă pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii având drept consecinţă imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic”, a susținut femeia în acțiunea din instanță, potrivit Ziarului Unirea.

Citeşte şi: Noile măsuri de austeritate, la un pas de a fi trimise în Parlament. Analiștii fiscali avertizează că mediul de afaceri va fi extrem de afectat

Bolnava susține că suferă de o formă gravă şi agresivă de cancer, iar medicul oncolog i-a prescris tratamentul care ar putea avea un rezultat benefic.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 8 august 2023, acțiunea femeii și a dispus ca instituțiile statului să îi asigure tratementul cu medicamentul compensate integral.

Tratamentul pentru cancer „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei”

„Instanța constată că raportat la afecțiunea de care suferă reclamanta, de natură a-i pune însăși viața în pericol și ținând seama de prețul medicamentelor, există riscul ca, în lipsa compensării totale, să nu beneficieze de resursele bănești necesare, ceea ce ar determina posibilitatea întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate”, a precizat magistratul în hotărâre.

Judecătorul a mai considerat că, dispunerea măsurii de asigurare a tratamentului „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

Citeşte şi: ATENȚIE! Structura anului școlar s-ar putea schimba din nou