- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noile măsuri de austeritate, la un pas de a fi trimise în Parlament. Analiștii fiscali avertizează că mediul de afaceri va fi extrem de afectat

12 Sep, 11:24 • Bocioacă Bianca
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, 11 septembrie, că săptămâna aceasta vor fi puse în transparență de către Guvern noile măsuri de austeritate.
Noile măsuri de austeritate, la un pas de a fi trimise în Parlament. Analiștii fiscali avertizează că mediul de afaceri va fi extrem de afectat

Noile măsuri de austeritate, la un pas de a fi adoptate. Până la finalul acestei luni, premierul Marcel Ciolacu va trimite legea în Parlament, iar Guvernul urmează să își asume răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii.

Măsurile de austeritate care ar urma să fie luate

  • bani în loc de tichete de masă pentru angajați;
  • taxă de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii;
  • eliminarea facilităților fiscale (angajații din IT, construcții și agricultură);
  • impozit mai mare pentru microîntreprinderi;
  • taxă de 0,3% pentru proprietățile de peste 500.00 de euro și mașinile de peste 75.000 de euro;
  • taxe mai mari pentru PFA-uri.

Măsuri importante privind sectorul bugetar

  • bugetarii cu salarii de peste 8.000 de lei rămân fără vouchere de vacanță;
  • diminuarea aparatului bugetar;
  • desființarea a 200.000 de posturi vacante la stat.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță oficial cine sunt românii care pierd voucherele de vacanță. „Am așteptat şi am vorbit despre aşa-spusa austeritate”

Analistul fiscal Adrian Negrescu a explicat ce se va întâmpla în momentul în care noile măsuri de austeritate vor fi adoptate, pentru ziare.com.

„Creșterea taxelor, clasica soluție a politicienilor fără viziune și know-how economic atunci când au probleme financiare, s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva statului, cu efectele financiare de proporții.

De la taxa pe bănci, care ar putea duce la degradarea ratingului României, iar acest lucru va însemna că statul se va împrumuta și mai scump, la creșterea puternică a taxării pe microîntreprinderi, acolo unde unde de șoc va produce închideri de firme în lanț și disponibilizări, majorările de taxe vor scădea, în cele din urmă, încasările statului din taxe și impozite și vor împinge economia în recesiune.

La micro, de exemplu, sunt aproximativ 200.000 de locuri de muncă care, aproape sigur, se vor pierde pentru că investitorii nu vor mai fi nevoiți să angajeze obligatoriu o persoană per microîntreprindere”, a spus Adrian Negrescu, pentru sursa citată.

Acesta adaugă faptul că mediul de afaceri va fi extrem de afectat din această cauză.

„În condițiile creșterii taxelor, probabil multe microîntreprinderi vor renunța la salariați, iar asta se va traduce într-o scădere a încasărilor statului din impozitele pe salarii, asta dincolo de efectul deja inerent, o scădere semnificativă a afacerilor companiilor micro, determinat de scăderea intermedierii economice și adâncirea blocajului financiar.

În esență, prin noile praguri de 60.000 de euro și 30% profitabilitate, statul îi va penaliza pe cei care au tupeul să facă afaceri și profit în România. În loc să îi susțină, le vor crește taxele de până la 10 ori. Plăteau 1%, acum vor plăti impozit pe profit de 16%, peste noapte, doar pentru că au succes”, a completat analistul.

Adrian Negrescu e de părere că Guvernul ar fi avut la îndemână și alte soluții și că noile măsuri de austeritate nu au fost și în avantajul antreprenorilor.

„Dacă într-adevăr voiau să limiteze artificiile fiscale pe micro (folosirea micro doar pentru a încasa un salariu fără taxe), creșteau taxele la cele sub 60.000 euro, cu toate că și această decizie ar fi fost una foarte proastă din perspectiva încurajării inițiativei antreprenoriale, suntem pe ultimul loc în Europa la număr de firme pe cap de locuitor.

La marile companii, acolo unde statul își propune să taxeze firmele care au afaceri de peste 50 milioane de euro, probabil statul se va alege cu praful de pe tobă pentru că majoritatea investitorilor își vor restructura afacerile, pentru a se menține sub pragul de taxă. Vor sparge business-ul în mai multe firme, vor externaliza o parte din servicii, vor găsi soluții”, a adăugat Adrian Negrescu.

Citește și: 1 octombrie va aduce noi măsuri de austeritate în România. De ce decizii se vor lovi românii

Totodată, analistul spune că noile taxe ar putea duce la creșterea inflației.

„Restul taxelor impuse de stat nu vor face altceva decât să repună inflația pe un trend de creștere, în condițiile în care antreprenorii vor pune în prețuri tot ce au de plătit statului. Un exemplu relevant îl reprezintă creșterea accizelor la carburanți, care nu va face altceva decât să pună gaz pe focul scumpirilor din România. Asta mai cu seamă că vine pe fondul creșterii prețului petrolului peste 90 de dolari pe baril.

În esență, motorina și benzina s-ar putea să treacă, din nou, în această toamnă, de nivelul de 8 lei pe litru, iar asta să ducă la scumpirea alimentelor, a serviciilor, a tot ceea ce consumăm și este transportat pe cale rutieră.

Creșterea accizelor vine într-un moment nefericit, în care economia încetinește, și nu face altceva decât să ne împingă și mai mult spre recesiune”, a spus expertul.

Adrian Negrescu spune că intenția Guvernului de a transforma tichetele de masă în bani pentru angajați nu este o măsură bună, pentru că astfel banii se vor duce pe țigări, alcool, păcănele și altele.

„Un alt exemplu relevant privind lipsa de viziune a autorităților, vor să taxeze cu 10% tichetele de masă și să dea posibilitatea transformării acestora în bani cash. Asta înseamnă că banii vor putea merge la achiziția de țigări, băutură, păcănele și altele.

Programul tichetelor de masă, de care beneficiază peste 3 milioane de angajați, a fost gândit ca unul menit să ofere o masă caldă oamenilor, nu să le dea bani pe care să îi cheltuie pe orice.

Dincolo de aceste aspecte, de calcule și de estimări, realitatea arată că vorbim de creșterea taxelor pentru a doua oară în acest an, o performanță demnă de statele din lumea a III-a. Cum să faci afaceri în România când statul îți schimbă taxele mai ceva ca prognozele meteo?

Și mai e un alt aspect revoltător. Faptul că nici acum, după 2 luni de discuții, nu avem un draft concret, niște propuneri fiscale asumate pe care să le luăm în calcul și să le dezbatem, să le calculăm noi efectele, în condițiile în care nimic din ce am văzut ca propunere fiscală în această perioadă nu are studiu de impact.

Noi, la Frames, am estimat, de exemplu, că impozitarea tichetelor de masă va tăia peste 6 miliarde de lei din afacerile firmelor din sectorul serviciilor de masă pentru angajați (cod CAEN 5601). Și e doar un singur exemplu.

Frenezia asta de a crește taxele are, de fapt, tentativa autorităților de a aduna bani pentru anul electoral 2024 fără să deranjeze mediul public, acolo unde au peste 1,3 milioane de votanți extrem de importanți pentru ei”, spune Adrian Negrescu.