- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Decizie majoră la nivelul UE: angajatorii NU au voie să refuze perioada de repaus

06 Mar, 10:12 • Stefan Simion
Decizie importantă în justiție, ce vizează o directivă europeană ce se aplică și în România. Un mecanic de locomotivă din Ungaria, la societatea de căi ferate a statului, a cotestat la Curtea din Moskolc decizia angajatorului de a-i refuza acordarea unui repaus zilnic de minimum 11 ore când această perioadă preceda un repaus săptămânal.
Decizie majoră la nivelul UE: angajatorii NU au voie să refuze perioada de repaus

Curte din Moskolc a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să stabilească dacă, în temeiul directivei, o perioadă de repaus zilnic acordată în continuarea sau înaintea unei perioade de repaus săptămânal face parte din această normă, a transmis Juridice.ro.

Astfel, prin hotărârea pronunțată săptămâna trecută, Curtea de Justiție a decis că perioadele de repaus zilnic și săptămânal constituie două drepturi distincte ce urmăresc obiective diferite.

Repausul zilnic permite lucrătorului să se sustragă din mediul său de lucru pe parcursul unui număr determinat de ore, care trebuie să fie nu numai consecutive, ci și să urmeze direct unei perioade de lucru. Repausul săptămânal permite lucrătorului să se odihnească în cursul fiecărei perioade de șapte zile. În consecință, trebuie să se garanteze lucrătorilor exercitarea efectivă a fiecăruia dintre aceste drepturi.

 

Decizie majoră la nivelul UE

 

Astfel, dacă repausul zilnic ar face parte din repausul săptămânal, dreptul la repaus zilnic ar deveni golit de conținut. În acest context, Curtea a transmis că directiva europeană nu se limitează la a stabili în mod global o perioadă minimă pentru dreptul la repaus săptămânal, ci precizează în mod expres că această perioadă se adaugă perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezultă că perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus săptămânal, ci se adaugă la aceasta, chiar dacă îl precedă în mod direct.

În concluzie, potrivit Curții maghiare, dispozițiile mai favorabile pe care le prevede reglementarea maghiară, în raport cu directiva, în privința duratei minime a repausului săptămânal nu poate priva lucrătorul de alte drepturi care îi sunt conferite prin această directivă și în special de dreptul la repaus zilnic. Astfel, repausul zilnic trebuie să fie acordat independent de durata repausului săptămânal prevăzută de reglementarea națională aplicabilă.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult