- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

În timp ce pensiile speciale sunt propuse către eliminare de Uniunea Europeană, Ministerul Justiției introduce o nouă categorie. Ce persoane vor beneficia de ajutorul bănesc

22 Feb, 18:53 • Lupu Alexandra
În pline negocieri despre reforma pensiilor speciale, Ministerul Justiției introduce noi categorii de persoane care vor beneficia de ajutorul bănesc. Proiectul este propus de Guvern pe ordinea de zi.
În timp ce pensiile speciale sunt propuse către eliminare de Uniunea Europeană, Ministerul Justiției introduce o nouă categorie. Ce persoane vor beneficia de ajutorul bănesc

Ministerul Justiției, decizie pripită în pline negocieri despre reforma pensiilor speciale. Cătălin Predoiu a pregătit un nou proiect, care vizează introducerea unor noi categorii de persoane care ar putea beneficia de ajutorul bănesc, citează stiripesurse.ro. Primele informații arată că Ministerul Muncii nu este de acord cu această inițiativă, motiv pentru care, a fost trimisă o adresă specială.

Pensiile speciale, subiect major de discuție

Predoiu a pregătit un proiect, prin care vrea să acorde pensii speciale unei noi categorii de persoane, mai exact, grefierilor și specialiștilor din IT, care prestează servicii în cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor. Aceștia ar putea beneficia de un cuantum de 65% din media salariilor de bază brute lunare.

Propunerea prezentată de Ministerul Justiției nu a apărut în cel mai potrivit moment, având în vedere că Uniunea Europeană solicită eliminarea pensiilor speciale. Comisia Europeană, Banca Mondială și autoritățile din România se află în pline negocieri la ora actuală, în ceea ce privește reforma pensiilor speciale, în baza contributivității. Situația este cu atât mai complicată, având în vedere că Bruxelles-ul nu este de acord cu excluderea ajutorului militar.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Pilonul II de pensii, record istoric, pentru prima dată de la înființare. A fost depășit pragul de 100 de miliarde de lei

Proiectul este pus pe ordinea de zi a ședinței susținută de Guvern. Mai mult de atât, propunerea are în vedere pensionarea cu 5 ani mai devreme în cazul grefierilor, mai exact, la vârsta de 60. Primele informații ne arată că sugestiile făcute de Ministerul Justiției prevăd inclusiv introducerea unor noi drepturi.

pensiile speciale
pensiile speciale

Conform proiectului, grefierii se vor putea bucura de o serie de beneficii suplimentare, precum sporul de vechime, pensie de urmaș și chiar și concediu suplimentar. De la 30 de zile de concediu de odihnă, angajații vor ajunge la 35, și totodată, vor beneficia de decontarea cheltuielilor de cazare. Cu toate acestea, Ministerul Muncii a trimis o adresă specială prin care a atenționat că nu este de acord cu aceste propuneri. Ajutorul bănesc prevăzut în noul proiect are în vedere următoarele categorii de persoane:

a) grefieri;

b) grefieri judiciari, grefieri de ședință și grefieri principali;

c) specialiști IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminaliști.

Vezi și: LEGEA PENSIILOR 2023. Schimbări importante la pensii, care români vor profita de noile modificări