- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC a scăpat definitiv de acuzaţii. Povestea incredibilă cu care i-a sensibilizat pe judecători

30 May, 22:32 • Russo George
Fosta angajată a CEC Bank Alba, care în decurs de 10 ani a sustras peste 1 milion de euro din banii clienților, a scăpat definitiv de al doilea dosar penal, după ce instanţa a constatat că fapta de fals material în inscrisuri s-a prescris.
Femeia care a furat un milion de euro de la CEC a scăpat definitiv de acuzaţii. Povestea incredibilă cu care i-a sensibilizat pe judecători

Fosta angajată a CEC Bank Alba Iulia fusese anterior condamnată la doar 5 ani şi 6 luni pentru delapidare, după ce i-a îmbunat pe judecători susţinând că a donat banii furaţi unor biserici şi unor persoane defavorizate.

Elena Meteșan, fostă angajată a CEC Bank Zlatna, județul Alba, a fost acuzată de falsificarea a 368 de documente interne ale băncii.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, definitiv, în 30 mai 2023, că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus încetarea procesului penal, menținând hotărârea anterioară a Judecătoriei Alba Iulia.

Citeşte şi: Victor Ciutacu îi pune la punct pe profesorii greviști: „Încercați să faceți pe deștepții înainte și când votați, nu după/sunteți greviști și la meditații sau doar la locurile de muncă?”

 Magistrații au anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii, care a cerut ca fosta angajată să fie obligată la plata sumei de 1.928.278,39 lei, plus dobânda legală aferentă acestei sume, cu titlu de daune materiale.

Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă și de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.

Citeşte şi: Iată cine are de câștigat, cu adevărat, de pe urma grevei generale din Educație! Vânzarea vuvuzelelor în Piața Victoriei a avut un întreg succes