- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Război pentru resursele naturale din România. Austriecii de la OMV Petrom a dat în judecată statul român

21 Jun, 22:53 • Stefan Simion
Tupeu maxim pentru OMV Petrom, compania austriacă ce a fost confirmată drept cea mai profitabilă din România, de departe. Afaceriștii de la Viena au depus o reclamație împotriva statului român, la Paris. 
Război pentru resursele naturale din România. Austriecii de la OMV Petrom a dat în judecată statul român

Multimiliardarii austrieci vor scandal. Compania OMV Petrom a depus în 2023, la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român, prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

Se anunță un mare război pe resursele naturale ale României. Ligitiul se referă la regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, au transmis surse guvernamentale, pentru G4Media.

Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră.

Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut miercuri dimineață, 21 iunie, de compania OMV Petrom. Până acum, OMV Petrom nu a anunțat public și nici la Bursa de Valori București litigiul împotriva statului român.

Plângerea depusă de compania din Austria e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Ce dorește, de fapt, OMV Petrom

Acțiunea austriecilor vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a luat public atitudine încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltăm resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere.

Anul trecut, cele mai profitabile companii din România au fost OMV Petrom, Hidroelectrica și Societatea Complexul Energetic Oltenia. VEZI AICI raportul.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult