- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ULTIMA ORĂ. OMV Petrom și Romgaz dezvoltă cel mai mare proiect pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Investiția este de până la 4 miliarde de euro

21 Jun, 09:28 • Lupu Alexandra
OMV Petrom și Romgaz anunță o investiție de până la 4 miliarde de euro pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Proiectul va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
ULTIMA ORĂ. OMV Petrom și Romgaz dezvoltă cel mai mare proiect pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Investiția este de până la 4 miliarde de euro

Anunț de ultimă oră! OMV Petrom și Romgaz au informat astăzi, 21 iunie, decizia de a dezvolta Neptun Deep. Este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, relatează economedia.ro.

OMV Petrom și Romgaz, investiție de 4 miliarde de euro

Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România și OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep. Proiectul urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.

OMV Petrom este operatorul. Fiecare dintre companii va avea o participație de 50% în proiect. OMV Petrom și Romgaz vor face o investiție de până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Planul va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Citește și despre: OMV Petrom a dat lovitura. Descoperirea de petrol și gaze ar putea ajunge la o valoare uriașă. Este cea mai mare descoperire de zeci de ani încoace

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat că, prin decizia de investiție pentru proiectul Neptun Deep, se deschide un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu Romgaz, compania intră în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România.

„Prin decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării.

Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas  major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune”, declară Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom
OMV Petrom

Răzvan Popescu, Director General Romgaz, a declarat că proiectul este unul strategic pentru România și pentru regiune, din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și tranzacției energetice a țării. Reprezentantul a menționat că, începând cu 2027, va exista o nouă sursă de gaze naturale.

„Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și tranziției energetice a țării.

Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării.

Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung”, Răzvan Popescu, Director General Romgaz.

Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz, a declarat că proiectul intră astăzi într-o nouă fază. El spune că decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din perimetrul respectiv este una istorică.

„Proiectul Neptun Deep intră astăzi într-o nouă fază, decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din acest perimetru este una istorică pentru toate părțile interesate și care va aduce beneficii incontestabile securității și independenței energetice a României.

Rămânem angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect și suntem încrezători că Agenția Națională pentru Resurse Minerale va confirma, cât mai curând posibil, planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zăcăminte”, afirmă Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz.

Pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud, infrastructura necesară include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate. Totodată, infrastructura necesară include o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Infrastructura va fi operată de la distanță.

Totul se va întâmpla prin intermediul unei replici digitale, care va permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin reducerea emisiilor și eficientizarea consumului energetic. Prima producție va avea loc în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Vezi și: OMV Petrom a dat lovitura! Compania anunţă descoperirea unor noi resurse de petrol şi gaze în România, echivalente cu trei sferturi din producţia anului trecut