Lifestyle

Ce afaceri merg bine in criza? Casele de pariuri

02 Sep, 00:03 • valentin..nicolae
Anul 2010 a fost unul efervescent pentru piata pariurilor sportive din Romania, avand in vedere miscarile din piata, fie ca vorbim despre lansarea de noi afaceri, extinderea celor existente sau resuscitarea unora "cazute". DailyBusiness.ro va prezinta evolutia marilor jucatori in cel mai dinamic an al pietei.
Ce afaceri merg bine in criza? Casele de pariuri

Business-ul local al operatorului britanic de pariuri sportive StanleyBet a crescut anul trecut cu 50% fata de 2009, pana la 97,3 milioane de lei (23,1 milioane de euro). In acelasi timp profitul a scazut cu 48% la 1,8 milioane de lei (427.000 de euro). Cu toate ca business-ul a crescut, in ianuarie 2011 compania a decis sa inchida 20 de agentii din tara, majoritatea din Bucuresti.

In prezent, StanleyBet opereaza la nivel local circa 346 de agentii, dintre care 144  in Capitala.

Operatorul Great Game, fostul Astra Bets, prezent pe piata sub denumirea de Casa Pariurilor, a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 261 milioane de lei (61 milioane de euro) si un profit de 8,5 milioane de lei (2 milioane de euro). La prima vedere, evolutia business-ului este una spectaculoasa, avand in vedere ca fata de 2009 cifra de afaceri a crescut de patru ori, iar profitul s-a majorat de peste 3 ori.

Insa comparatia cu rezultatele financiare pe 2009 nu este elocventa, intrucat Great Game a preluat business-ul Astra abia in septembrie 2009, iar datele financiare ale Astra din acel an nu sunt inregistrate la Ministerul de Finante ori Registrul Comertului.

La acea vreme Great Game, firma unuia dintre actionarii Astra Betting a preluat afacerea, pastrand, potrivit presei locale, aceleeasi agentii si aceleasi contracte. Miscarea a fost determinata de retragerea licentei Astra Bets de catre Ministerul de Finante din cauza datoriilor la buget, de circa 10 milioane de lei.

In prezent reteaua Casa Pariurilor numara circa 380 de agentii in toata tara.

Bet Café Arena, business-ul de pariuri sportive al omului de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat primul an pe piata locala cu afaceri de aproape 32,6 milioane lei ( 7,7 milioane de euro) si cu pierderi de 31,5 milioane de lei (7,4 milioane de euro), conform datelor raportate la Ministerul Finantelor.

La nivel local exista 154 de agentii Bet Café Arena, potrivit propriului site.

La ineputul anului 2011, Dinu Patriciu anunta ca va investi 6-7 milioane de euro in deschiderea a 150 de noi agentii, cu scopul de a deveni pana la sfarsitul lui 2011 una dintre primele trei case de pariuri din Romania ca extindere. Patriciu a precizat ca pana in 2014 Bet Cafe Arena vizeza locul 1 in topul caselor locale de pariuri ca cifra de afaceri.

Pe de alta parte, compania a inchis in august doua agentii in orasele Cluj-Napoca si Tecuci, potrivit unor informatii publicate in Monitorul Oficial.

In 2010, afacerile casei de pariuri Public Bet au scazut cu 44% fata de 2009, pana la 51,4 milioane de lei (12,2 milioane de euro), in timp ce profitul a urcat cu 46% la 2,2 milioane de lei (522.000 euro), ca urmare a cresterii retelei de agentii.

Potrivit propriului site, Public Bet opereaza circa 380 de agentii in toata tara, dintre care 70 in Bucuresti.

*Nota:

Cifrele provin din bilanturile publicate de Ministerul de Finante