Lifestyle

Cozonac sau al 13-lea salariu? Ce aduce Mos Craciun in companii

26 Nov, 00:03 • valentin..nicolae
Primele de Craciun. Un subiect destul de sensibil, avand in vedere ca piata muncii nu este in cea mai potrivita forma pentru zilele festive ce vor urma. In functie de rezultatele financiare ale companiei sau de performanta fiecaruia dintre noi, ne putem astepta la clasicele cosuri cu vin, cozonac si Mos Craciun de ciocolata, bonuri cadou sau poate chiar la al 13-lea salariu.
Cozonac sau al 13-lea salariu? Ce aduce Mos Craciun in companii

Care va fi situatia primelor in acest sfarsit de an? DailyBusiness.ro a vorbit cu specialistii din HR, iar cuvantul de ordine pare a fi „precautia”.

„Cu siguranta ca finalul acestui an vine cu semnale mai optimiste pentru angajati decat aceeasi perioada a anului trecut. Cred ca bonificatii se vor acorda si anul acesta, dar cu masura„, a declarat Cristina Popescu, manager la firma de recrutare Qpas.

„Vor fi mai degraba companii care vor relua obiceiul de a acorda prime, decat companii care vor renunta la recompensarea materiala a angajatilor. Totusi, angajatorii vor fi precauti, cu atentie sporita asupra bugetului si asupra anului viitor, avand in vedere ca se intrevede o perioada bogata in provocari”, a adaugat Popescu.

Potrivit ei, este totusi dificil de estimat acum modul in care va arata schema bonusurilor din companii, o imagine relevanta conturandu-se abia dupa Sarbatori, cand se va stii exact cine si ce „a daruit”.

„In general, primele de Craciun au fost reduse doar in cazurile in care rezultatele economice ale companiei nu au fost conforme bugetelor si atunci s-au redus toate costurile. Evident ca in cazul in care aceste prime sunt garantate prin contractele colective sau cele individuale, mai ales in mediile puternic sindicalizate, nu se prea pune problema desfintarii lor”, a spus Oana Datki, country manager al Consulteam.

Ca si comparatie, specialistii in HR spun ca fata de perioada 2007-2009 numarul companiilor care acorda prime de Craciun a scazut cu sub 30%.

De asemenea, un studiu realizat in 2009 de firma Paylogic arata ca peste 54% din
firme urmau sa acorde prime de Craciun in anul respectiv, un procent semnificativ redus, in conditiile in care in 2008 circa 93% din companii au acordat prime angajatilor de Sarbatori. Cu toate acestea, in 2010, situatia parea ca s-a imbunatatit, intrucat un studiu realizat de firma de consultanta Mercer arata ca 90% din companii urmau sa acorde prime de Craciun.

„Beneficiile de Craciun au fost acordate chiar si in ani de criza, dimensiunea si consistenta acestora fiind influentate insa de situatia economica generala, de situatia angajatorului si de strategia de motivare abordata”, a spus Cristina Popescu de la Qpas.

In prezent, daca marile companii locale, deopotriva multinationale si nationale, nu au renuntat complet la primele de Craciun, nu putem spune acelasi lucru si despre firmele mici, in care angajatii se autofinanteaza, si prin urmare nu sunt la fel de norocosi.

Bani, cosulet, party sau…felicitari!

Dar totusi, ce intelegem prin „prima de Craciun”? Bani? Nu neaparat. In ultimii ani, primele de sfarsit de an au fost inlocuite cu alte beneficii, in functie de bugetul companiei: tickete cadou, diverse obiecte decorative, cadouri pentru copiii angajatilor si chiar petrecerea de Craciun. Si sa nu uitam de cosurile cu produse, un „cadou” larg raspandit, care fie inlocuieste prima in bani, fie o completeaza.

In 2010, un studiu al PricewaterhouseCoopers arata ca bugetul primelor pentru Craciun varia la acea vreme intre 300 de lei si 450 de lei de persoana, in timp ce aceeasi analiza a firmei Mercer, mentionata mai sus, estima ca primele de Sarbatori vor avea o valoare medie de 200 lei per persoana.

„Al 13-lea salariu, cum este uneori numita prima de Craciun, este o specie nu foarte raspandita (ca sa nu spunem de-a dreptul pe cale de disparitie). Circa 10% din companiile private ofera al 13-lea salariu in decembrie, sau jumatate in decembrie si jumatate de Pasti (prima de Pasti), sau la plecarea angajatului in concediu (prima de concediu)”, a explicat Roxana Toader, consultant Ascendis.

Ea spune ca decembrie este si luna in care incepe procesul de evaluare a performantei angajatilor, ceea ce inseamna ca in unele companii oamenii primesc de Craciun promisiunea unui bonus de performanta care „de cele mai multe ori se materializeaza in buzunare abia de Martisor”.

„Exista organizatii de tip paternalist in care, odata ajuns angajat, ai dreptul la toate beneficiile de care se bucura si ceilalti, primele imbracand forma unor astfel de beneficii, asa cum este prima de Craciun sau prima de vacanta, dar exista insa si organizatii in care primele si orice alte beneficii se dau exclusiv in functie de contributia angajatilor la performanta companiei. Intre aceste doua extreme – cea paternalista si cea a meritului personal – gasim si celelalte companii”, a spus Roxana Toader.

In acelasi timp, Oana Datki spune ca in general primele de Craciun se acorda in suma fixa, fara legatura cu performanta angajatului, ci mai mult in legatura cu rezultatele financiare ale companiei. Parearea ei este impartasita si de Cristina Popescu.

„Aceste bonificatii de Sarbatori nu sunt influentate de performanta individuala, dar nivelul lor poate fi influentat de performanta companiei, respectiv de atingerea obiectivelor anuale”, a spus consultantul Ascendis.

In ce domenii putem vorbi de prime de Craciun? In special in industriile puternic sindicalizate ca productie si energia, unde se va incerca respectarea prevederilor din contracte. In rest, vorbim despre FMCG, industrie usoara, logistica, etc.

„Cadourile de Craciun, fie ele in cosulete sau in pungi, sunt un gest simbolic pentru angajat, dar costa destul de mult organizatia. Petrecerea de Craciun o incadram tot pe aici, un gest frumos pentru angajati, care intareste spiritul de echipa si cel de apartenenta, dar care se dovedeste a fi destul de scumpa, mai ales in perioadele de criza”, a punctat Roxana Toader.