- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

De ce NU e bine să depozitezi roșiile la rece, în frigider

05 Jun, 22:34 • Cornel Ghimeșan
Roșiile se numără printre legumele preferate ale românilor. Puțini cunosc însă de ce nu este bine să fie ținute la frigider. 
De ce NU e bine să depozitezi roșiile la rece, în frigider

Deși roșiile sunt considerate în mod popular drept legume, de marea majoritate a consumatorilor, unii nutriționiști avertizează că tomatele trebuie să fie încadrate în categoria fructelor. Acestea continuă să se coacă și după ce au fost culese, motiv pentru care nu trebuie depozitate la rece, în frigider. Ținute în refrigerator, roțiile nu și-ar mai putea continua procesul de coacere.

Roșiile emană etilenă, iar pulpa lor devine tot mai suculentă și dulce pe măsură ce se coc. În timp procesului de coacere, roțiile emană o enzimă care amplifică gustul dulce, aromat. Acestea au nevoie de un spațiu mai degrabă răcoros, bine ventilat, dar nu rece sau care favorizează înghețul.

Ce se întâmplă, de fapt, dacă ții roșiile la rece, în frigider

Dacă roșiile sunt ținute la rece, la temperaturi de aproximativ 4 grade Celsius în general, la frigider, respectiva enzimă este împiedicată să mai dea gust bun tomatelor. Mai mult, temperaturile scăzute și umezeala din frigider afectează pulpa roșiilor, procesul de coacere încetinește. Astfel, roșiile ajung să fie moi și lipsite de gust.

Mai mult, ținute timp de săptămâni în șir la frigider, roșiile fie încep să mucegăiască din cauza umezelii, fie se înmoaie, iar coaja lor se încrețește. Practic, nu mai au niciun gust bun și nici bine nu mai arată.

În plus, e de reținut faptul că roșiile absorb mirosurile de la alte alimente din frigider, precum friptura, brânza sau peștele. Așadar, ține tomatele la aer, nu le mai depozita în frigider! De preferat, într-o cutie de carton, într-o cămară, ușor distanțate.

Nutriționiștii recomandă consumul roșiilor cât mai rapid, cel târziu în a treia zi de la achiziție, pentru că-și modifică gustul.

Pentru salate, există nutriționiști ce recomandă asocierea roșiilor cu castraveții să fie evitată, din mai multe motive:

  • Cel mai important motiv este faptul că roșiile sunt legume acide, în timp ce castraveții sunt legume alcaline. Asta înseamnă că din asocierea lor rezultă săruri care nu pot fi digerate;
  • Castraveții conțin o enzimă care distruge vitamina C, o vitamină aflată într-o concentrație ridicată în roșii. Consumul celor două legume va determina, așadar, anularea acțiunii vitaminei C și ne va priva organismul de un nutriment esențial;
  • Fiind digerate în mod diferit, în urma consumului lor rezultă balonare și gaze intestinale;
  • Îngreunează funcționarea ficatului.

Citește și: Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult