- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

01 Jun, 09:30 • Bumbeneci Diana
Ședință extraordinară de Guvern: Ciucă forțează adoptarea OUG pentru Educație. Sindicaliștii au respins chiar și ultima ofertă.
Ședință de urgență la Guvern. După ce sindicaliștii au respins oferta, Ciucă forțează adaptarea OUG

Guvernul se reuneşte, astăzi, 1 iunie, într-o şedinţă pe care premierul Nicilae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţie din sistemul de învăţământ. Totul se întâmplă după ce sindicaliştii au refuzat propunerea conţunută de actul normativ şi au anunţat că greva continuă, informează News.ro.

Ședință de urgență la Guvern

Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul prunt de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ.

Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Pe scurt – Urma o Ordonanță de Urgență cu o creștere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ca avans pentru viitoarea Lege a salarizării. Legea salarizării va cuprinde un salariu pentru debutanți de aprox. 4000 lei net salariu mediu pe tara. Creștere în 2024 de 40%, si apoi etapizat 3 ani.

În acest sens, o majorare a salariilor cu 1000 de lei brun începând cu luna iunie ar reprezenta o creștere de 25% pentru debutanți. Calculat net, salariul ar fi de 600 de lei pe lună în plus.

Potrivit sursei citate, câștigul salarial mediu brut, în prezent de 7313 lei, un plus de 1000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, creșterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

Vezi și: Știrea zilei despre creșterea salariilor și reforma pensiilor! Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Categoric vorbim de aprobarea imediat următoare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult