Succesul unei ciorbe depinde nu doar de ingredientele de bază, ci și de mirodeniile folosite. Printre acestea, leușteanul joacă un rol important, potrivit click.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cina gata în 10 minute! Rețetele rapide care îți vor salva serile aglomerate
Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică apreciată pentru gustul său puternic și pentru proprietățile sale medicinale. Aceasta are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antiparazitare, antivirale și antifungice. În plus, contribuie la stimularea funcției hepato-biliare, crește pofta de mâncare, are efect diuretic și ajută la combaterea steatozei hepatice. Totodată, reglează ciclul menstrual și ameliorează durerile menstruale.
„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele.
De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, spune băcătarul arădean Adrian Pop.
Frunzele de leuștean sunt utilizate frecvent în bucătăria românească, mai ales pentru ciorbe, însă folosirea lor trebuie făcută cu atenție. Aroma intensă a acestei plante poate domina preparatul, afectând echilibrul gusturilor. De aceea, este esențial să fie adăugată doar în anumite tipuri de ciorbe și în cantități moderate.
Bucătarul arădean Adrian Pop explică faptul că, deși unii români preferă să folosească leușteanul în aproape orice ciorbă, acesta se potrivește cel mai bine în anumite preparate. Printre ciorbele recomandate se numără:
„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, a mai spus bucătarul Adrian Pop.
Pe lângă alegerea corectă a tipului de ciorbă în care este adăugat, leușteanul trebuie folosit și la momentul potrivit. Potrivit bucătarului Adrian Pop, frunzele de leuștean trebuie introduse în preparat doar spre finalul procesului de gătire, pentru a-și păstra aroma intensă și proprietățile benefice. După adăugarea leușteanului, ciorba trebuie lăsată să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, astfel încât aromele să se întrepătrundă armonios.
Un alt aspect important este dozajul – prea mult leuștean poate domina gustul ciorbei și poate acoperi celelalte ingrediente. O cantitate recomandată este de 3-4 frunze pentru o oală de aproximativ 3 litri de ciorbă.
„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, mai spune bucătarul Adrian Pop.
Te-ar mai putea interesa și: Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative