- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

09 Mar, 15:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Bucătăria românească este renumită pentru diversitatea și savoarea preparatelor sale, iar ciorbele ocupă un loc de cinste în meniul zilnic al multor români. Gătite în diferite moduri, cu carne sau doar cu legume, acrite cu borș, lămâie sau zeamă de varză, ciorbele sunt preparate esențiale în gastronomia tradițională.
Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

Succesul unei ciorbe depinde nu doar de ingredientele de bază, ci și de mirodeniile folosite. Printre acestea, leușteanul joacă un rol important, potrivit click.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Cina gata în 10 minute! Rețetele rapide care îți vor salva serile aglomerate

Greșeala pe care toți o fac în bucătărie! De ce nu trebuie să pui leuștean în toate ciorbele

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică apreciată pentru gustul său puternic și pentru proprietățile sale medicinale. Aceasta are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antiparazitare, antivirale și antifungice. În plus, contribuie la stimularea funcției hepato-biliare, crește pofta de mâncare, are efect diuretic și ajută la combaterea steatozei hepatice. Totodată, reglează ciclul menstrual și ameliorează durerile menstruale.

„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele.

De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, spune băcătarul arădean Adrian Pop.

Frunzele de leuștean sunt utilizate frecvent în bucătăria românească, mai ales pentru ciorbe, însă folosirea lor trebuie făcută cu atenție. Aroma intensă a acestei plante poate domina preparatul, afectând echilibrul gusturilor. De aceea, este esențial să fie adăugată doar în anumite tipuri de ciorbe și în cantități moderate.

Bucătarul arădean Adrian Pop explică faptul că, deși unii români preferă să folosească leușteanul în aproape orice ciorbă, acesta se potrivește cel mai bine în anumite preparate. Printre ciorbele recomandate se numără:

  • Ciorba de pui – leușteanul accentuează gustul cărnii și se combină armonios cu legumele și zarzavatul.
  • Ciorba de fasole – fie că este gătită cu afumătură sau simplă, leușteanul îi oferă o aromă deosebită.
  • Ciorba de vită – îmbogățește gustul intens al cărnii și oferă prospețime preparatului.
  • Ciorba de legume – adaugă un plus de savoare ingredientelor vegetale.
  • Ciorba de salată verde – completează gustul delicat al acestui preparat tradițional.

„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, a mai spus bucătarul Adrian Pop.

Pe lângă alegerea corectă a tipului de ciorbă în care este adăugat, leușteanul trebuie folosit și la momentul potrivit. Potrivit bucătarului Adrian Pop, frunzele de leuștean trebuie introduse în preparat doar spre finalul procesului de gătire, pentru a-și păstra aroma intensă și proprietățile benefice. După adăugarea leușteanului, ciorba trebuie lăsată să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, astfel încât aromele să se întrepătrundă armonios.

Un alt aspect important este dozajul – prea mult leuștean poate domina gustul ciorbei și poate acoperi celelalte ingrediente. O cantitate recomandată este de 3-4 frunze pentru o oală de aproximativ 3 litri de ciorbă.

„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, mai spune bucătarul Adrian Pop.

Te-ar mai putea interesa și: Ciorbă de fasole ca la bunica acasă. 3 rețete ușor de pregătit, îți vor încânta papilele gustative 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locuința de peste 200.000 de euro care ascunde un detaliu bizar la interior. Din exterior, casa este cât se poate de obișnuită
Locuința de peste 200.000 de euro care ascunde un detaliu bizar la interior. Din exterior, casa este ...
Economiștii din Germania propun anularea zilelor libere legale pentru redresarea economiei. Propunerea îi scoate din minți pe angajați
Economiștii din Germania propun anularea zilelor libere legale pentru redresarea economiei. Propunerea ...
Țara cu un singur locuitor! ”Plutește” în Marea Nordului și are doar 550 de metri pătrați
Țara cu un singur locuitor! ”Plutește” în Marea Nordului și are doar 550 de metri pătrați
Lecție karmică pentru un nativ din zodiac în martie 2025. Schimbări semnificative pe toate planurile
Lecție karmică pentru un nativ din zodiac în martie 2025. Schimbări semnificative pe toate planurile
Câți bani va lua Dan Bittman la pensie. „Deci România e o țară greșită din start. Vai de capul meu”
Câți bani va lua Dan Bittman la pensie. „Deci România e o țară greșită din start. Vai de ...
Trucul dezvăluit de Lidia Fecioru care poate încetini îmbătrânirea cu 25%. „În fiecare zi să bem câte o cană”
Trucul dezvăluit de Lidia Fecioru care poate încetini îmbătrânirea cu 25%. „În fiecare zi ...
Marcel Boloș aruncă bomba. De ce nu e posibilă intrarea în vigoare a legii salarizării unice: „Doar atunci când deficitul bugetar al României este sub 5% din PIB”
Marcel Boloș aruncă bomba. De ce nu e posibilă intrarea în vigoare a legii salarizării unice: „Doar ...
Ozana Barabancea, dezvăluiri după plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”: „Nu ne călcăm pe cap, nu ne călcăm pe coadă”
Ozana Barabancea, dezvăluiri după plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”: ...
Cum să te ferești de înșelătoria Călin Georgescu, care lasă românii fără bani. Un bărbat a pierdut peste 8.000 de lei
Cum să te ferești de înșelătoria Călin Georgescu, care lasă românii fără bani. Un bărbat a ...
Centralele electrice de balcon, conectate direct la priză, pe care românii nu au voie să le instaleze, au ajuns un trend în Europa. Singura metodă prin care poți deveni prosumator la bloc
Centralele electrice de balcon, conectate direct la priză, pe care românii nu au voie să le instaleze, ...
Vladimir Putin, de acord cu pacea propusă de Donald Trump. Discuția telefonică purtată de cei doi lideri
Vladimir Putin, de acord cu pacea propusă de Donald Trump. Discuția telefonică purtată de cei doi ...
Sondaj: 37% dintre români nu reuşesc să economisească niciodată
Sondaj: 37% dintre români nu reuşesc să economisească niciodată
Anunț important pentru fermieri! Ce trebuie să facă cei care nu au primit ajutorul național tranzitoriu (ANT)
Anunț important pentru fermieri! Ce trebuie să facă cei care nu au primit ajutorul național tranzitoriu ...
Ursula von der Leyen: Dacă Europa vrea să evite războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război
Ursula von der Leyen: Dacă Europa vrea să evite războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru ...
Cum să te ferești de țepe când pleci în vacanță. Escrocii au păcălit sute de turiști și s-au ales cu 600.000 de euro
Cum să te ferești de țepe când pleci în vacanță. Escrocii au păcălit sute de turiști și s-au ...
Crin Antonescu: „Nu e prioritatea mea să schimb Constituția. Tema prioritară e să repunem România în funcțiune, e un pic scoasă din priză”
Crin Antonescu: „Nu e prioritatea mea să schimb Constituția. Tema prioritară e să repunem România ...
Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară. Metodele gospodarilor pentru protejarea grădinii
Cum să-ți protejezi pomii fructiferi contra înghețului de primăvară. Metodele gospodarilor pentru ...
Testul de inteligență pentru persoane cu IQ ridicat. Tu poți observa pisica din imagine în 15 secunde?
Testul de inteligență pentru persoane cu IQ ridicat. Tu poți observa pisica din imagine în 15 secunde?