Nutriționistul Mihaela Bilic a venit cu o propunere simplă, dar plină de beneficii. Ziua de Moș Nicolae e una specială, cu o mulțime de tradiții, dar și o zi în care se dă dezlegare la pește.
Mihaela Bilic recomandă creveții. În opinia nutriționistei, e o opțiune ideală pentru masa de Moș Nicolae, fiindcă se prepară foarte simplu și are și beneficii nutriționale deosebite.
Citește și Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
„De Moș Nicolae primim cadouri și dezlegare la pește. Știm că este sănătos să consumăm pește de minim 2 ori/săptămână, însă în practică nici 10% din populație nu atinge acest obiectiv. Dăm vina pe faptul că este dificil să găsim pește proaspăt, că este complicat de gătit, că are oase, că umplem casa de miros.
În loc de pește, puteți mânca creveți, e o soluție ușoară și rapidă de a include produsele marine în dietă. Sunt congelați, deja curățați și pot fi gătiți în câteva minute. Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Creveții sunt considerați a fi un super-aliment din punct de vedere nutrițional, fiindcă conțin 85 calorii/100 g, 20 g proteine de înaltă calitate, mai puțin de 1 g grăsimi și niciun carbohidrat. Sunt o sursă bogată de vitamina B12, acid folic, fier, zinc, iod și seleniu, având beneficii asupra sănătății tiroidei, imunității și metabolismului. De asemenea, creveții sunt ideali pentru cei care doresc să-și mențină greutatea.
Citește și Cum prepari maioneza în doar două minute. Secretul ca să îi dai un gust delicios
„Cu alte cuvinte, creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp. Pentru numai 85 cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. În plus, conțin din belșug vitamina B12 și acid folic cu efect antianemic, 1 mg fier, 1 mg zinc, 50% din doza zilnică de seleniu și mult iod.
La capitolul surse de proteine, creveții sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele. Însă, la capitolul minerale, sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare: iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea și reglează funcția sexuală la bărbați, de unde și efectul afrodisiac. Iar pentru cei care vor să fie în formă, creveții sunt alimentul ideal pentru creșterea masei musculare.
Nici conținutul crescut de colesterol nu trebuie să vă sperie, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic. O dietă bogată în colesterol, adică 600 mg provenite din 300 g creveți/zi, produce o creștere a LDL colesterol cu 7%, dar și o creștere a HDL – fracția bună de colesterol – cu 12%!
În concluzie, prezența creveților în alimentație are un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge și, în plus, scade cu 13% nivelul de trigliceride. La o analiză mai atentă, se pare că avem în creveți un nou câștigător la categoria super-alimente. Din punct de vedere estetic, creveții arată bine în farfurie, conțin un pigment din familia carotenoizilor cu efect antioxidant și antiinflamator cât să vedem viața în roz”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.