Această tartă cu brânză și caise din compot este delicioasă atât caldă, cât și rece. Imediat ce o scoți din cuptor, vei observa o umplutură cu textură cremoasă, dar odată ce o lași câteva ore la frigider, se întărește și devine și mai bună. Iată cum se prepară rețeta.
Ingrediente pentru aluatul fraged:
250 g făină
125 g unt rece
50 g zahăr pudră
1 gălbenuș de ou
2 linguri smântână
1 praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de brânză:
400 g brânză de vaci
150 g smântână
100 g zahăr
2 ouă
1 lingură amidon
1 linguriță extract de vanilie
coaja rasă de la 1/2 lămâie
400 g caise din compot
Într-un bol combină făina, zahărul pudră și sarea. Taie untul rece în cuburi mici și încorporează-l în făină, frecându-l cu degetele până obții o textură nisipoasă. Adaugă gălbenușul și smântâna, amestecând rapid pentru a forma un aluat. Nu frământa prea mult. Pune aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
Citește și Rețeta simplă care te va cuceri pe loc. Supă cremoasă de cartofi cu ciuperci, gata în câteva minute
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/02/caise-1024x683.jpg)
Separat, într-un castron mare amestecă brânza de vaci cu smântâna până devine o cremă fină. Adaugă zahărul, ouăle, amidonul, extractul de vanilie și coaja de lămâie, omogenizând bine.
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și transferă-l într-o tavă de tartă (24-26 cm diametru), presând marginile. Înțeapă fundul aluatului cu o furculiță și pune tava la frigider pentru încă 15 minute. Toarnă umplutura de brânză și nivelează. Scurge caisele din compot și șterge-le cu hârtie absorbantă, apoi așază-le peste crema de brânză. Poți presăra zahăr brun peste caise, în felul acesta vor căpăta o crustă caramelizată și delicioasă.
Coace tarta 40-45 de minute, până când marginile aluatului devin aurii și umplutura s-a închegat bine. Las-o să se răcească complet înainte de a o servi. Dacă dorești, o poți pudra cu zahăr vanilat sau o poți acompania cu un sos de sirop de caise amestecat cu puțin lichior de caise.
Tarta cu brânză și caise din compot este perfectă pentru orice ocazie și dispare repede de pe masă! Cu o umplutură cremoasă și un gust dulce-acrișor, combinat cu aluatul fraged, această rețetă va încânta orice iubitor de dulciuri. Se prepară ușor, aducând un plus de savoare meselelor tale în familie. Poftă bună!
Vezi și Prăjitura care se face singură. Rețeta pas cu pas a deliciosului desert