Lifestyle

Valentine’s Day vs Dragobete. Cine castiga anul acesta „meciul” de business?

24 Feb, 13:53 • iulian.matache
Cele doua sarbatori ale dragostei, cosmopolitul Valentine's Day si autohtonul Dragobete, prilejuiesc o crestere a afacerilor pentru cluburi si restaurante. Care dintre cele doua evenimente iese invingator anul acesta, prin prisma incasarilor, si de ce?
Valentine's Day vs Dragobete. Cine castiga anul acesta meciul de business?

Nationalist sau adept al sarbatorilor de import, in februarie nu ai cum sa ocolesti una dintre cele doua sarbatori ale dragostei. Anul acesta Dragobete castiga lupta cu Valentine’s, in randul afacerilor cluburilor si restaurantelor bucurestene, avand mai multe avantaje de partea sa.

Dragobetele a cazut intr-o vineri, zi in care lumea este mai dispusa sa isi petreaca seara in oras, dupa ce Valentine’s Day a fost intr-o marti. 

Din acest motiv, cluburile organizeaza intr-un numar mai mare petreceri tematice vinerea decat martea.

In plus, vremea a inceput sa se incalzeasca, astfel ca 24 februarie (Dragobete) este mai prietenos pentru perechi decat 14 februarie (Valentine’s Day), zi in care termometrele indicau temperaturi foarte scazute.

In clubul Openpub se organizeaza in aceasta seara o petrecere tematica dedicata sarbatorii de Dragobete, care include si concursuri de dans pentru perechi. Reprezentantii Openpub au declarat pentru DailyBusiness.ro ca localul va functiona la capacitate maxima in aceasta seara, inregistrandu-se considerabil mai multe rezervari decat intr-o zi obisnuita.

In plus, acestia au spus ca cele doua sarbatori dedicate dragostei din luna februarie nu se pot compara in functie de cifra de afaceri a serii, deoarece Valentine’s Day a picat marti, in cursul saptamanii, iar Dragobete este vineri, cand oricum localurile sunt pline. Asadar Dragobete bate de departe Valentine’s in acest an din punctul de vedere al incasarilor localurilor.

Si clubul El Primer Comandante organizeaza de Dragobete o petrecere speciala. Oficialii localului au declarat ca se asteapta ca numarul clientilor si incasarile sa creasca in aceasta seara cu 40%, atat fata de o zi obisnuita, cat si fata de seara Sfantului Valentin.

Reprezentantii clubului Jukebox, unde se organizeaza astazi un concert Iris, au declarat ca pana la aceasta ora au vandut peste 800 de bilete. Pretul unui bilet este de 60 lei la masa si 30 lei in picioare. Clubul dispune de peste 200 locuri la masa si 1.000 in picioare.

Intrebati ce estimari au la nivelul incasarilor fata de o zi obisnuita, reprezentantii Jukebox au spus ca nu au asteptari prea mari, tinand cont ca oamenii vor veni mai mult pentru concert si nu pentru bautura.

De asemenea, comparativ cu ziua de Valentine’s, ei au mentionat ca incasarile vor fi totusi mai mari, avand in vedere ca Dragobetele are loc vineri si se organizeaza si acest concert.

Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill si administratorul Caru’ cu Bere, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca numarul clientilor si al incasarilor va creste cu ocazia Dragobetelui cu 25-30%.

Pe de alta parte, Petrescu apreciaza insa ca Dragobetele nu va aduce in totalul unei saptamani mai multe incasari decat Valentine’s Day, pentru ca sarbatoarea Dragobetelui pica intr-o zi de vineri, care oricum este o zi aglomerata pentru restaurante. Din acest punct de vedere, Valentine’s Day care a cazut intr-o zi de marti, a crescut considerabil incasarile patronilor de restaurante.

Succesul Dragobetelui se vede mai bine la masa de pranz. Petrescu estimeaza ca vineri se vor inregistra mai multi clienti pentru masa de pranz decat pentru cina, pentru ca serile de vineri oricum erau aglomerate in restaurantele pe care le reprezinta.

Din grupul grupul CityGrill fac parte restaurantele CityGrill, CityCafe,  Caru cu Bere, Hanu’ Berarilor, Trattoria Bongiorno, Brutaria germana Back Werk si Cantina Sport Bar.

La Patriciu castiga Valentine’s Day

Numarul
de cereri si rezervari pentru Dragobete a crescut fata de serile obisnuite, au declarat reprezentantii restaurantelor Heritage si Mademe Pogany, detinute de omul de afaceri Dinu Patriciu.

La Heritage,
seara de Dragobete este marcata printr-un  recital de pian live si un
cadou surpriza din partea casei, oferit clientilor.

Nu
se compara totusi cu cererea inregistrata de Valentine’s Day, cand organizatorii au fost pusi in
situatia de a refuza o parte dintre solicitari, deoarece nu mai erau locuri
disponibile.
 

„Anul
acesta observam o usoara crestere a solicitarilor pentru seara de Dragobete,
insa nu putem vorbi despre acelasi succes de care se bucura Valentine’s Day”, au spus oficialii celor doua restaurante.

Sarbatorile iubirii au impulsionat puternic si alte business-uri, precum florariile online sau casele de bijuterii.