- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Rețeta pas cu pas pentru un gust desăvârșit

19 Aug, 15:21 • stefan.vlad
Zacusca de ghebe este un preparat deosebit de apreciat în sezonul rece, fiind un adevărat deliciu în cămara oricărei gospodine. Aroma sa inconfundabilă și textura perfectă o fac să fie nelipsită de pe masă, iarna.
Zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Rețeta pas cu pas pentru un gust desăvârșit

Preparată cu multă grijă și ingrediente proaspete, zacusca de ghebe este un aliment gustos și savuros. Dacă vrei să te bucuri de această delicatesă în sezonul rece, iată rețeta pas cu pas pentru cea mai bună zacuscă de ghebe.

Rețetă de zacuscă de ghebe

Ingrediente:

4 kg ghebe (ciuperci proaspete)

5 kg ardei gras

2 kg ceapă

4 kg roșii

500 ml ulei

3-4 frunze de dafin

sare după gust

Mod de preparare:

Pentru început, ardeii se coc pe grătar sau la cuptor, până când coaja se rumenește frumos. După ce i-ai scos din cuptor, lasă-i să se răcească puțin, apoi curăță-i de coajă și îndepărtează semințele. Este important ca ardeii să fie copți bine, astfel încât să își păstreze aroma dulce și să nu rămână prea apoși.

Ghebele trebuie spălate temeinic, pentru a îndepărta orice impurități. După ce sunt curățate, toacă-le în bucăți mici, dar nu foarte fine. Uleiul se adaugă peste ghebe și le pui la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Amestecă-le periodic pentru a se rumeni uniform, apoi trece-le prin mașina de tocat.

Vezi și Mihaela Bilic vine cu recomandări pentru salata de vinete, ca să dispară iuțeala. Medicul recomandă și patru rețete de vară

Prepararea legumelor

Ceapa se toacă mărunt, iar roșiile se taie în 3-4 bucăți. Apoi trece-le prin mașina de tocat. Într-o oală mare adaugă uleiul și pune ceapa la călit. Călește ceapa până devine translucidă, apoi pune roșiile tocate și lasă-le să fiarbă împreună pentru aproximativ 30 de minute.

După ce roșiile și ceapa s-au fiert bine, adaugă ghebele tocate și ardeii curățați și tocați mărunt. Amestecă totul foarte bine și lasă la foc mic, omogenizând din când în când. Lasă zacusca să fiarbă pentru 3-4 ore, până când compoziția se îngroașă și capătă o consistență cremoasă.

După ce zacusca a fiert suficient, adaugă sare după gust și frunzele de dafin. La final amestecă bine și lasă totul să fiarbă alte câteva minute. Gustul va fi incredibil de intens, iar aroma ciupercilor și legumelor se va îmbina perfect.

Zacusca fierbinte se pune în borcane curățate și sterilizate. După ce ai umplut borcanele, pune capacele și bagă-le în cuptor pentru 30 de minute, la o temperatură de 150 de grade. Acest proces va ajuta zacusca să se conserve și să capete o aromă mai intensă.

După ce borcanele s-au răcit complet, depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, unde să fie ferite de lumina directă a soarelui. Zacusca de ghebe va fi gata de savurat ori de câte ori îți dorești un preparat autentic.

Zacusca mănăstirească

Pe lângă rețeta clasică, o altă variantă delicioasă este zacusca mănăstirească. Se prepară cu vinete, ardei și ceapă, având o aromă mai dulce.

Ingrediente:

2 kg vinete

3 kg ardei grași roșii

1 kg ceapă

1 litru de bulion de roșii

500 ml ulei

3-4 foi de dafin

1 linguriță sare

1 linguriță piper negru măcinat

2 linguri zahăr

Mod de preparare:

Înțeapă vinetele înainte de a le pune la copt. Astfel, vei evita eventualele accidente, deoarece vinetele pot exploda din cauza gazelor din interior. Coace-le pe toate laturile până când coaja se carbonizează și miezul devine moale. După coacere pune-le într-o strecurătoare pentru a se scurge de lichidul amar.

La fel procedează și cu ardeii, pe care îi vei coace și curăța de coajă și semințe. După ce ai curățat vinetele și ardeii, pune-le într-un vas și lasă-le să se scurgă înainte de a le toca mărunt.

Citește și VIDEO Cum preparăm frigărui de pui, nuggets de casă, cartofi cu rozmarin și dovlecei crocanți. Patru rețete perfecte pentru cină

Într-o oală mare pune uleiul și ceapa tocată. Călește-o până devine sticloasă, adaugă vinetele și ardeii tocați, bulionul de roșii și condimentele. Lasă totul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. La final, dacă îți dorești o zacuscă mai dulce, adaugă zahărul pentru a intensifica aroma naturală a legumelor.

Zacusca mănăstirească se pune fierbinte în borcane, se adaugă puțin ulei deasupra și se închid borcanele ermetic. Pune-le în cuptor pentru 5-10 minute și lasă-le să se răcească încet.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile publice
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile ...
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă de specialiști
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă ...
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive pentru presă
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive ...
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO pentru fraudă
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO ...
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile și amante”
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile ...
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”