- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Realitatea TV, intre business si vehicul de lobby. Ce se ascunde in spatele preluarii RTV de catre milionarul Ghita?

26 Oct, 00:01 • iulian.matache
Preluarea managementului Realitatea Media de catre milionarul Sebastian Ghita, patronul Asesoft, lasa loc multor speculatii. A "amanetat" Vantu actiunile Realitatii din lipsa de bani? Incearca sa spele imaginea postului dupa scandalul stenogramelor, trece Realitatea TV oficial cu arme si bagaje la PSD sau, pur si simplu, e vorba de un business care are un potential spectaculos de crestere?
Realitatea TV, intre business si vehicul de lobby. Ce se ascunde in spatele preluarii RTV de catre milionarul Ghita?

Grupul Asesoft a preluat luni managementul Realitatea Media

, in cadrul unui contract de 5 ani, prin care s-a angajat la o investitie de 75 milioane de euro.

In timp ce Vantu a spus ca nu va renunta la nicio actiune din companie, presedintele Asesoft, Sebastian Ghita, a declarat ca vrea sa aduca afacerea pe profit, intrucat intelegerea prevede ca el va incasa 80% din castig.

„Niciodata piata media nu a fost mai jos. De la fundul prapastiei nu poti merge decat in sus”, a spus omul de afaceri. „Am calculat ca pe piata din Romania pot obtine o rentabilitate de peste 35%, mult peste media europeana”, a afirmat Ghita,
[quote=Sebastian Ghita despre potentialul business-ului Realitatea Media]Vreau 80% din profit, restul de 20% ramane domnului Vantu[/quote]
Silviu Prigoana, cel care a inventat postul Realitatea TV ca apoi sa il vanda lui Sorin Ovidiu Vantu, spune ca nu a fost surprins de aceasta tranzactie.

„Sebastian Ghita a sesizat oportunitatea si a investit. E ca in orice business in criza. Cand vezi ca preturile au scazut la minim, investesti”, spune Prigoana.

Prigoana afirma ca nu stie detaliile contractului de management insa se asteapta ca afacerea sa decurga fara probleme.

„La cum il stiu eu pe Vantu, a cautat un investitor credibil si cu potential si l-a gasit. Realitatea avea nevoie de un suflu nou, din toate punctele de vedere”, a mai spus omul de afaceri.
[quote=Sorin Ovidiu Vantu, intr-o declaratie pentru paginademedia.ro]Am facut o socoteala pe cinci ani. In functie de abilitatea lui poate face profit[/quote]
„Pe scurt, e o finantare care vine pentru RTV probabil la ultimul moment posibil”, spune cunoscutul jurnalist si analist media Catalin Tolontan.

Realitatea Media este, probabil, grupul media care a resimtit cel mai puternic criza economica. Cel putin asta a lasat sa arate.

In ultimii 2 ani, a fost nevoit sa renunte la mai multe produse media si a disponibilizat cateva sute de jurnalisti. S.O.Vantu a inchis cotidianul Business Standard, a vandut canalul Telesport si revistele 24-Fun, Tabu, Superbebe, Bucataria pentru toti si Aventuri la Pescuit. Potrivit analistului media Iulian Comanescu, Realitatea Media a incheiat ultimii ani cu pierderi uriase. In 2009, rezultatul negativ a fost de 39 de milioane de euro, conform datelor de la Registrul Comertului.

In prezent, potrivit site-ului propriu Realitatea Catavencu mai cuprinde posturile de televiziune Realitatea TV, The Money Channel si CineStar, publicatiile Money Express, Academia Catavencu, agentia de presa Newsin, posturile de radio Guerilla, Realitatea FM si Gold FM, precum si reteaua TV in-store Zoom si dezvoltatorul media online F5.

Un contract controversat

Potrivit analistilor, dincolo de oportunitatile pietei, afacerea Realitatea Media – Asesoft lasa loc pentru multe interpretari. De ce investeste patronul Asesoft 75 de milioane de euro intr-un business la care nu primeste nicio actiune?

In opinia lui Catalin Tolontan, Sorin Ovidiu Vantu ar fi fost nevoit sa vanda din actiuni pentru a salva grupul Realitatea Catavencu, aflat in pragul colapsului.

„Ceea ce inteleg eu din acest anunt politicos, dar neclar, este ca, de fapt, Sebastian Ghita va injecta capital in Realitatea contra beneficii de genul uzufruct, zic cele doua parti, de fapt, contra unor actiuni, putem afirma fara prea multe precautii”, spune Tolontan.

La randul sau, analistul media Iulian Comanescu vede destule semne de intrebare in acest contract.

„Daca e contract de management, inseamna ca, procedural, managementul e asigurat de Asesoft. Nu stiu ce control asupra Asesoft isi pastreaza Vintu impreuna cu actiunile. Asta daca ar fi sa vorbim serios. Dar vorbim serios?”, se intreaba analistul.

Cine va conduce Realitatea Media?

Presedintele Asesoft, Sebastian Ghita, a declarat ca preluarea contractului de management la Realitatea Media nu va presupune schimbarea conducerii. Isi va numi doar un reprezentant in Consiliul de Administratie.

„Politica editoriala va ramane in mainile angajatilor, Echipa de conducere va ramane in picioare” a spus Ghita.

„Treaba mea este strict pe zona economica”, a precizat patronul Asesoft. Din Consiliul de Administratie al Realitatea Media fac parte Sorin Freciu, Dragos Stanca si Dragos Nedelcu.

Analistii spun ca si acest anunt ridica semne de intrebare. „E clar pentru oricine ca nu bagi 75 de milioane de euro doar ca sa culegi 80% dintr-un profit de citeva milioane pe an, in cel mai bun caz. Il declara ca pe un contract de management ca sa separe imaginea lui SOV de cea a televiziunii, dar nu pare ca Sebastian Ghita chiar va conduce postul, dovada fiind aceea ca va lasa managerii neatinsi”, a declarat Tolontan.
[quote=Catalin Tolontan, analist media]E o finantare care vine pentru RTV probabil la ultimul moment posibil[/quote]
La randul sau, analistul media Iulian Comanescu se intreaba prin ce „miracol” au fost pastrati managerii Realitatii.

„Managerii pe care Sebastian Ghita ii pastreaza in functie, cei din stenograme, au tot spus ca vor face break even „la anul” si asta nu s-a intamplat”, spune analistul.

„Eu unul n-as investi 75 de milioane intr-un astfel de business, in ideea ca iau 80% din profit. Dar, sigur, dl. Sebastian Ghita e multimilionar la putin peste 30 de ani si stie el ce stie”, afirma Comanescu.

Potrivit analistului, indiferent cine va conduce Realitatea, va avea o misiune destul de dificila, mai ales in ceea ce priveste recastigarea credibilitatii.

„Primul lucru pe care oranduirea Asesoft/Sebastian Ghita il are de facut e sa rezolve problemele legate de salarii intarziate si sa plateasca furnizorii care au cerut insolventa Realitatea Media. Nu sunt sume mari, iar licenta de emisie nu poate fi trecuta pe o alta firma. Asta daca e vorba de reconstruit credibilitatea de business”, a declarat Comanescu.
[quote=Iulian Comanescu, analist media]Credibilitatea editoriala a Realitatea Media se reface mai greu si in niciun caz cu personajele principale din stenograme la conducerea redactiei[/quote]
Analistul media nu exclude varianta ca afacerea sa se incheie mai devreme de cei 5 ani prevazuti in contract.

„La Realitatea-Catavencu se schimba foarte multe lucruri foarte repede. Singurul lucru care nu se schimba e faptul ca se tot schimba. In aceste conditii, nu-i exclus ca intelegerea sa cada inainte de termenul de cinci ani”, a declarat Comanescu.

Controversatul domn Ghita

Dincolo de afacerea in sine, buna sau rea, preluarea Realitatii Media de catre Sebastian Ghita naste semne de intrebare si in privinta intereselor politice ce s-ar putea afla in spatele acestei tranzactii.

Si asta in conditiile in care Sebastian Ghita este un personaj controversat, avand legaturi apropiate cu mediul politic.

Potrivit Evenimentului Zilei, „Sebastian Ghita, patronul consortiului Asesoft din Ploiesti, a fost unul dintre principalii organizatori ai Congresului PSD din februarie, unde Victor Ponta a fost ales presedintele social-democratilor. Omul de afaceri, care are relatii apropiate cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, a finantat de-a lungul timpului si PNL, si PSD, si PDL”, a mai scris cotidianul.

Acelasi ziar scria, inca din 2006, ca „abonat la contracte cu Ministerul Economiei”, afaceristul Sebastian Ghita ar fi fost cercetat pentru ca ar fi pagubit Consiliul Judetean Prahova cu un milion de euro. „O parte din averea nasului Sebastian Ghita s-a cladit pe afacerile cu MEC, condus de finul Codrut Seres”, relatau jurnalistii.

Potrivit ZF, in ultimii trei ani Asesoft International a derulat cu statul diverse contracte de furnizare de echipamente IT, consultanta si analiza, in valoare de aproape 28 de milioane de euro, de la Ministerul Finantelor, la Registrul Auto Roman si consiliile judetene.

Cel mai mare contract a fost semnat cu Ministerul Finantelor, in valoare de 7,8 milioane de euro, si a vizat implementarea unui soft informatic.

Acuzatiilor de acest gen le-a raspuns intr-un interviu acordat revistei Target, spunand ca nu intelege de ce toata lumea pune sub semnul intrebarii si gaseste foarte dubios faptul ca lucreaza cu statul.

„Cine sa faca afaceri cu statul roman? Nemtii? Eu m-am nascut aici, am crescut aici, am fost educat de familia mea, de statul roman… cine sa munceasca pentru el?”

Povestea unui afacerist de succes

Omul de afaceri Sebastian Ghita, 31 de ani, casatorit, cu un copil, este unul dintre cei mai tineri milionari ai Romaniei. Patronul grupului Asesoft ocupa locul 50 in Top 300 Capital, cu o avere estimata la 120-125 milioane de euro. Pe de alta parte, in topul Forbes 500, Ghita este trecut cu o avere mult mai mica, de 36-38 mil. euro.

Ghita inceput sa faca afaceri inca din liceu, cand se ocupa cu realizarea de carti de vizita. Apoi, in 1997, cu o firma de apartament, a reusit sa incheie primul sau contract. Cu o oferta de pret imbatabila, a reusit sa castige o licitate pentru furnizarea de calculatoare, in fata unei companii importante.

A sesizat potentialul pietei de distributie IT&C si, prin Asesoft Distribution, companie pe care o detine impreuna cu omul de afaceri Iulian Stanciu, s-a extins rapid, mai ales prin achizitii.

Prima tranzactie importanta a realizat-o in 2008, cand a preluat 50% din distribuitorul de produse IT&C Combox. Un an mai tarziu, in martie 2009, a preluat divizia de distributie a Flamingo – operatorul magazinelor Flanco.

O alta tranzactie importanta a vizat, anul trecut, preluarea a 51% din actiunile retalierului online eMAG.ro, care se confrunta, la vremea respectiva, cu dificultati financiare. Ultima mare afacere din sectorul tehnologic a vizat, in acest an, preluarea retailerului Flanco, aflat in insolventa, pe care l-a salvat, practic, de la faliment.

Asesoft Distribution a devenit, astfel, cel mai mare distribuitor de pe piata locala de IT&C, cu afaceri de 144 de milioane de euro in 2010, in crestere cu 30% fata de 2009. Anul trecut, firma a raportat un profit net de 3,5 mil. euro.

Pe langa distributia de produse IT&C, business ce reprezinta 65% din afacerile totale ale grupului controlat de Sebastian Ghita, Asesoft deruleaza activitati in domeniul dezvoltarii de software, integrare de sisteme informatice, telecomunicatii, servicii si infrastructura de comunicatii, precum si consultanta.

Sebastian Ghita mai detine, printre altele, participatii la firmele Teamnet International (solutii IT pentru firme), Asesoft International (integrator IT), Asesoft Net, Asesoft Smart, doua hoteluri in Sinaia, la Cota 2000, Cuibul Dorului si Cabana Miorita, o participatie in Ecoprod Energy – administratorul unui parc eolian de 70 MW in judetul Galati, o participatie in compania de constructii Glar Construct si 100 de hectare de terenuri in Ploiesti si in Bucuresti.

Ghita a intrat anul trecut si in alt domeniu de activitate – vinificatie. Omul de afaceri a lansat deja doua game de vinuri premium, prin firma Budureasa. In plus, a anuntat ca vrea sa faca turism in mijlocul podgoriei.

Dincolo de afaceri, are si o mare pasiune – baschetul. A investit in formarea echipei de baschet Asesoft Ploiesti, campioana nationala intre 2003 si 2010 si castigatoare a Cupei Romaniei intre 2003 si 2009.